12 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Chișinăul – în incapacitate de dezvoltare: Doar 11% din cheltuielile bugetului municipal sunt acoperite din venituri proprii

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Doar 11% din cheltuielile bugetului municipiului Chișinău sunt acoperite din venituri proprii, iar acest lucru face orașul să fie în incapacitate de dezvoltare. Cel puțin asta spune expertul economic Veaceslav Ionița, într-un material de pe IDIS Viitorul, care face referire la bugetul pentru anul 2021, ce este publicat pe pagina Primăriei Chișinău.

Potrivit acestuia, din cele aproape 6 miliarde de lei cheltuieli bugetare, doar 671 de milioane de lei, sau 11,3%, sunt acoperite din venituri fiscale proprii ale municipalității, restul sunt defalcări din impozitele generale de stat, care se planifică în mărime de 1,258 de milioane de lei și transferuri speciale din Bugetul de stat în mărime de 2,645 de milioane de lei.

Dar și aceste venituri, Guvernul intenționează să le limiteze începând cu anul viitor, propunând plafonarea taxelor locale. La ziua de azi în legislație există 14 taxe locale, însă marea lor majoritate sunt taxe moarte, imposibil de le aplicat. Astfel, în municipiul Chișinău peste 70% din toate încasările din taxele locale sunt asigurate de două taxe, iar alte 3 taxe asigură restul veniturilor. Fără taxe locale noi și fără impozite proprii, autoritățile locale din Republica Moldova nu au nici o șansă să ofere un nivel de trai decent cetățenilor. Aproape 60% din veniturile bugetului municipal sunt formate din transferuri cu destinație specială, care au o destinație strictă, unde autoritățile locale nu au practic nici un drept de decizie. În alte localități din țară acest indicator ajunge până la 80-90%. De fapt primăriile gestionează relativ independent maximum 20% din veniturile lor, iar în municipiul Chișinău acest indicator ajunge la 40%”, scrie Ionița.

Astfel, cheltuielile curente ale municipiului Chișinău sunt finanțate din veniturile curente, iar investițiile și cheltuielile de dezvoltare ale orașului sunt finanțate prin intermediul atragerii de împrumuturi. Aici trebuie de ținut cont de faptul ca efectul economic al acestor investiții să fie mai mare decât costurile de atragere al împrumuturilor. Provocare de bază pentru autoritățile municipale sunt oferirea unei perspective de dezvoltare a orașului, însă această sarcină se ciocnește de limitele bugetare existente.

Expertul economic afirmă că orașul Chișinău are nevoie pentru dezvoltare de extindere, de creare de noi cartiere rezidențiale, modernizarea infrastructurii urbane, crearea unui mediu urban atractiv pentru muncă, studii și trai.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img