Maia Sandu. Cine îi achită cheltuielile?

privesc.eu

Recent Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu că dânsa cheltuie doar aproximativ șase mii de lei în fiecare lună din motiv că duce un stil de viață modest.

Reacția opiniei publice a fost pe măsură și a tratat subiectul cu condescendența cuvenită unei aberații spuse cu seninătate. Mai ales că ar fi doar una din șirul lung de aberații comise în aparență fără voie pe parcursul carierei de către Maia Sandu.

Numai că și de data aceasta se înșală cei care consideră că gestul Maiei Sandu ar fi însemnat o inabilitate cauzată de naivitate. De foarte multe ori liderul PAS a afișat candoare pentru a masca cele mai cinice fapte de care este capabilă.

Răspunsul privind cheltuielile lunare nu face excepție și nu semnifică altceva decât viclenie și manipulare cu bătaie înspre electorat.

Perfidia constă în faptul că Maia Sandu își construiește în mod sistematic imaginea de politician modest, din popor, fără avere și cheltuieli excesive, deci cinstit și necorupt, iar pentru aceasta este în stare să speculeze cu termenii și situațiile.

Metoda e mai veche și a fost aplicată pe larg pe timpul regimurilor comuniste. Formal, liderii comuniștii trăiau modest și nu etalau opulență, iar mașinăriile propagandistice îi prezentau conform cu canoanele potrivite. ”Un ceai și o coajă de pâine/ Ruga să-i aducă, grăbit./ La masă între cărți adâncit/ Sta Lenin cu gândul la tine. /Sta Lenin atuncea cu gândul /La tine, copil moldovan, /La oamenii mulții și sărmani…”/ Autor: B. Istru.

În realitate, lucrurile erau altfel, diferit de percepțiile oamenilor. Formal, Lenin avea un trai de sihastru, dar, la adăpost de ochii lumii, se alimenta bine și nu ducea lipsuri. Banii erau asigurați de serviciile germane. Stalin era și el un ascet din punctul de vedere al ținutei, dar în fapt avea la dispoziție zeci de vile de care nu ezita să se folosească. Chiolhanurile oferite de liderul sovietic sunt de povestit multor generații care vor urma…

La o scară mult mai redusă, bineînțeles, Maia Sandu etalează un mod de trai excesiv de retras, aproape ascetic, iar latura interesantă este că din punct de vedere formal modelul se poate susține. Neavând familie, respectiv soț și copii, nu prea se are pe ce cheltui banii. Dacă îți și mai petreci mare parte a timpului la sediul partidului și în călătorii în scop politic și vii acasă doar pentru dormit, calculele se aranjează.

Numai că un asemenea mod de viață nu este posibil fără cheltuieli. Dimpotrivă, cheltuielile pentru activitățile Maiei Sandu sunt mult mai mari decât se pare la prima vedere. De exemplu, cât ar costa o călătorie din Chișinău spre un oraș european la un eveniment al ”societății civile” dus-întors cu avionul, cu stat la hotel și consumat cafea și hrană la restaurant? Șase mii de lei sunt de departe foarte puțin. Și au fost și sunt multe călătorii de acest fel.

Șmecherlâcul constă în faptul că, adevărat, nu plătește Maia Sandu. Plătește Open Dialogul Ludmilei Kozlovska pe care Maia Sandu o numea ”societatea civilă onorabilă”. De aia am atras atunci atenția asupra complicității Maiei Sandu, a clanului Lucinschi cu Ludmilei Kozlovska. Faptele care au urmat au confirmat afirmațiile subsemnatului cu o precizie de 100%.

Dar cheltuielile pentru un partid care nu are altă preocupare decât să o facă pe Maia Sandu președinte cine le acoperă? Bugetul de stat. Câteva milioane, nu șase mii. Dar televiziunile care fac propagandă pentru liderul PAS din ce bani sunt plătite? Evident, nu de la Maia Sandu cu cele șase mii de lei, ci de la Lucinschi, din ”credite neperformante”.

În altă ordine de idei, liderii care au ținut să pară în fața oamenilor ca fiind sobri și austeri au comis și cele mai abominabile crime. Lenin și Stalin au omorât oameni cu milioanele. În schimb, Winston Churchill, despre care se spune că a ”risipit” atât whisky că cele șase mii de lei ai Maiei Sandu nu i-ar fi ajuns nici la o măsea, a fost capabil să se impună ca unul din cei mai mari oameni de stat ai Marii Britanii.

Sigur, la altă scară mult mai neînsemnată, Maia Sandu s-a făcut totuși remarcată cu niște ”realizări”. În calitate de ministru, motivând cu lipsa banilor și cu pretextul că se realizează un proiect de reintegrare a copiilor în familie, a închis mai multe internate de copii, lăsându-i pe aceștia în voia soartei pe drumuri. A mai fost și concesionarea Aeroportului Chișinău, în mandatul de premier în doar câteva luni au fost creșterile de prețuri la cele mai necesare servicii și produse, creșterea impozitelor, tăierea programelor sociale și de infrastructură etc.

În fine, dar nu în ultimul rând, Maia Sandu așa și nu a explicat cine i-a achitat cheltuielile pentru cele câteva luni de plimbat la Harvard. Apropo, cine a plătit Harvardul Maiei Sandu?

sursa: politics.md

 

You may also like

Comments are closed.

By