Ceban subliniază: Orașul Chișinău are nevoie de Planul Urbanistic General, iar politicienii ar trebui să lase politica la o parte

chisinau.md

Chișinăul are nevoie de Planul Urbanistic General, iar mofturile politice trebuie date la o parte. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul unei întruniri cu specialiștii din domeniul arhitecturii și urbanismului.

Ceban spune că dacă va fi aprobat de către CMC, urmează ca în 18-20 luni să fie elaborate și aprobate documentele strategice de dezvoltare a municipiului.

Între timp, până la aprobarea unui nou Planul Urbanistic General considerăm absolut necesar a dezvolta și alte zone care „așteaptă” documente reglementative: zona Centru, zona Mălina Mică, Mesager și încă cel puțin 15-20 de zone mari. Un obiectiv major pentru municipalitate este elaborarea unui Program pentru managementul patrimoniului imobil de importanță locală”, a subliniat primarul.

Edilul a mai punctat că Primăria municipiului Chișinău are în prezent mai multe proiecte în derulare pe domeniul urbanismului, amenajării teritoriului, arhitecturii.

Unul din proiectele de anvergură este – Elaborarea planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău, împreună cu Planul urbanistic general al orașului Chișinău. Realizarea acestui proiect este motivat de ofertele de sponsorizare a serviciilor de proiectare oferite de partenerii și prietenii Chișinăului din Rusia și România.

„Este un proces mai complex pentru care trebuie cooptați atât parteneri, expertiză locală și internațională, cât și resurse financiare”.

Paralel cu aceste procese strategice pentru oraș se pregătește reforma Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații funciare (DGAURF). Proiectul regulamentului DGAURF este actualmente în expertiză, astfel ca după aprobare de către CMC, să fie o Direcție consolidată și dezvoltată cu instrumentele necesare gestionării proceselor de dezvoltare urbană, mai spune Ceban.

Într-un final, cei prezenți au decis ca astfel de întâlniri să fe făcute mai des, o dată la 3 luni. Mai mult, ar putea fi făcut un consiliu consultativ pe lângă primărie.

You may also like

Comments are closed.

By