Criza Covid afectează economia: veniturile la buget ar putea fi reduse. Șeful statului spune care sunt prioritățile

dodon4

Criza provocată de COVID-19 a afectat economia mondială. Republica Moldova nu este o excepție și de asemenea va avea de suferit din cauza acestei pandemii la nivel economic. Totuși, autoritățile vor face tot posibilul ca cetățenii să-și ridice salariile la timp și să fie achitate prestațiile sociale. O altă prioritate a guvernării, în situația de criză, este susținerea sistemului medical. Declarațiile au fost făcute de președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Înțelegem că economia este în descreștere, și nu doar în Republica Moldova, dar în toate țările lumii. Scăderea economiei afectează și va afecta bugetul de stat. Reducerea PIB-ului cu 3%, varianta optimistă, ar genera față de veniturile planificate o reducere de 7,3 miliarde lei. Poate fi o cădere a economiei și mai mare.

Am decis prioritățile: salariile, pensiile, plățile sociale, ajutorul de șomaj. Sporuri pentru sistemului medical, suport pentru întreprinderile, care achită salariile în continuare”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a reiterat că restul cheltuielilor vor fi reduse la minim. Totodată, autoritățile sunt în căutarea unor soluții, pentru a ajuta cetățenii, rămași fără un loc de muncă.

„Am văzut mesajele unor politicieni, care spune să reducem complet investițiile. Evident că vom investi în situația, în care vom avea mijloace. Noi ne dorim să continuăm investițiile, pentru că cei care au rămas fără muncă, sau au revenit din afara țării, noi vrem să le oferim locuri de muncă”, a mai spus Igor Dodon.

You may also like

Comments are closed.

By