7 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Dodon salută decizia BNM și explică ce înseamnă reducerea ratei de bază pentru economia țării

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Președintele țării, Igor Dodon, salută decizia BNM de a diminua rata de bază. Pe pagina sa de Facebook, șeful statului a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă aceasta.


„Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a votat pentru diminuarea ratei de bază până la 3,25 la sută anual (cea mai mică rata de baza din istoria sistemului bancar autohton), totodată, a fost micșorată cu 2,5 p.p norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu 1,0 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Ce înseamnă aceasta la modul practic și cum va ajuta economiei? După aceste decizii banii devin mai ieftini și mai accesibili pentru agenții economici si populație. Aceasta însemna ca vor fi suficiente lichidități pentru a asigura activitatea economică, iar băncile comerciale urmează să-și revadă dobânzile pe care le percep la creditele acordate.
Vor urma și alte măsuri din partea statului pentru susținerea populației și agenților economici.”, a scris președintele țării”, Igor Dodon.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img