APEL repetat! Care sunt REGULILE impuse în condițiile stării de urgență // COVID-19

Covid-19

Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu au venit cu un apel către populație și mediul de afaceri din țară să respecte toate regulile impuse în condițiile stării de urgență și au explicat ce presupune acest regim pe teritoriul Republicii Moldova și cum statul va ajuta agenții economici care vor suporta pierderi în urma crizei.

Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile pentru a opri răspândirea COVID-19. În funcție de evoluția evenimentelor, termenul stării de urgență poate fi redus.

Instituirea stării de urgență permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar nu comportă în sine alte restricții sau acțiuni, decât cele stabilite prin decizii ale Comisiei Situații Excepționale. Toate deciziile CSE vor fi făcute publice și mediatizate.

La această etapă rămân în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, așa cum au fost aprobate și comunicate societății. Alte restricții până la moment nu sunt.

Orice speculație în această privință este pasibilă de atragere la răspundere. Orice decizie a autorităților publice, inclusiv locale, care depășește limitele stabilite prin deciziile CNESP sau CSE, este ilegală”, anunță șeful statului.

Printre cele mai importante măsuri impuse în perioada stării de urgență sunt:

Se sistează până la 01 aprilie 2020, ora 00:00, activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere; activitatea piețelor comerciale de orice profil; activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale; activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.

De asemenea este sistat traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii; traficul internațional feroviar de pasageri; accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în Moldova și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării.

Conducerea țării vine cu un apel către cetățenii moldoveni aflați în această perioadă peste hotarele țării, să se abțină de la călătorii, deoarece urmare a restricțiilor instituite de mai multe state europene, aceștia riscă să rămână blocați la frontierele terestre ale acestor state.

În aceste condiții, nu este restricționată activitatea tuturor întreprinderilor de producere, dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorități și la decizia administrației poate avea loc cu asigurarea muncii angajaților de la domiciliu unde e posibil. Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public si cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcție, inclusiv la stația de epurare Chișinău, cu respectarea cu strictețe a normelor sanitare și epidemiologice.

Săptămâna aceasta este critică pentru noi pentru a opri valul epidemic. Menținem toate restricțiile stabilite, iar dacă va fi necesar vom veni cu măsuri suplimentare. Stați acasă”, îndeamnă autoritățile.

De asemenea, va fi extinsa perioada aflarii elevilor, studentilor și a cadrelor didactice la domiciliu prin asigurarea continuității procesului educațional la distanță.

Oficialii susțin că epidemia de coronavirus va afecta economia mondială și, implicit, pe cea națională a Republicii Moldova. Va fi un impact negativ asupra agenților economici și bugetului public. Statul prin măsuri fiscale și stimulatorii va acorda suport economiei. Vor fi relaxate politicile de creditare, va fi amânat termenul de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate și achitate în termenii prevăzuți de legislație. Totodată, termenul de raportare și plata IVPJ pentru perioada 2019 nu va fi revăzut.

Conducerea țării a îndemnat populația să manifeste maximă responsabilitate și să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități. Orice încălcare a legislației va fi sancționată.

Totodată, dacă până vineri, 20 martie, se va constata o diminuare a numărului de cazuri înregistrate cu COVID-19 în Moldova, unele decizii ale Comisiei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică vor fi revăzute, în special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

Președintele și premierul au mulțumit repetat medicilor, polițiștilor, vameșilor, diplomaților, și multor altor angajați ai statului, pentru munca enormă pe care o depun în această perioadă dificilă.

You may also like

Comments are closed.

By