Alertă de Cod galben la nivel național privind infecția cu coronavirus

Screenshot_29

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus să fie declarată alertă de Cod galben la nivel național privind coronavirusul. Subiectul a fost discutat astăzi la ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică.

Potrivit ministrului Viorica Dumbrăveanu, instituția monitorizează permanent evoluția situației epidemiologice și păstrează toată instituțiile în stare de pregătire maximă. Oficiul OMS din Chișinău este în legătură permanentă cu responsabilii din țările unde a fost identificat virusul.

La punctele de trecere a frontierei persoanele sunt verificate minuțios, iar în cazul în care prezintă simptome sunt izolate în camere special amenajate și anunțată de urgență Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare.

La fel, toate instituțiile medico-sanitare publice dispun de stocul de medicamente și echipament medical necesar, iar Laboratorul ANSP a recepționat 480 de teste pentru detecția virusului COVID-19 și 192 de teste de precizare și confimare a rezultatului.

Directorul Biroului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, Igor Pokanevych a îndemnat autoritățile să se pregătească pentru apariția cazurilor de infectare și să fie gata pentru gestionarea calmă a situației.

În rezultatul ședinței, membrii Comisiei au constatat gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, existând risc posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică.

Prim-ministrul a solicitat conducătorilor instituțiilor implicate mobilizare maximă, să comunice activ și să păstreze o capacitate înaltă de intervenție în caz de necesitate. A îndemnat oamenii să respecte recomandările specialiștilor medicali.

La moment, cazuri de boală cu Coronavirus de tip nou au fost înregistrate în mai multe țări, inclusiv din Asia, Oceania, Africa, America și Europa. La nivel global au fost raportate 78833 cazuri de boală și 2463 cazuri de deces.

You may also like

Comments are closed.

By