Organizația Mondială a Sănătății NU declară stare de urgență sau restricții de călătorie sau comerț în legătură cu infecția cu CORONAVIRUS

1800x1200_coronavirus_1

Organizația Mondială a Sănătății recomandă măsuri de precauție individuală și nu declară la această oră stare de urgență în sănătate publică și careva restricții de călătorie sau comerț, în legătură cu infecția cu coronavirus (2019-nCoV).

Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut o întrevedere, la 23 ianuarie, cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, E.S. Zhang Yinghong. Oficialul chinez s-a arătat deschis pentru a oferi tot suportul informativ necesar țării noastre despre evoluția răspândirii 2019-nCoV și pașii întreprinși de autoritățile Chineze.

Situaţia epidemiologică la nivel național privind infecția cu Coronavirusul de tip nou este monitorizată zilnic de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). În caz de suspecție sau depistare a cazurilor de boală infecțioasă, echipele specializate antiepidemice sunt gata să intervină operativ, anunță Ministerul Sănătății.

Laboratorul virusologic din cadrul ANSP dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A și B), și non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute.

Laboratorul își consolidează în continuare capacitățile de diagnostic în comun cu biroul de țară al OMS pentru inițierea colaborării cu laboratoarele de referință regionale cu posibilități de diagnostic a infecției cu Coronavirus nou. ANSP dispune de specialiști certificați la nivel internațional pentru asigurarea transportării materialului biologic, în caz de necesitate, într-un laborator de referință în scopul confirmării bolii.

În scopul prevenirii cazurilor de boală şi a complicaţiilor post-gripale în grupurile de populație cu risc sporit de îmbolnăvire, Ministerul Sănătății a asigurat vaccinarea antigripală a 100 000 persoane în sezonul 2019-2020.

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

Menționăm că, noua tulpină a acestui coronavirus a fost descoperită la începutul lunii ianuarie 2020  în Wuhan, China. Până în prezent, 555 de oameni au fost infectaţi cu această tulpină de coronavirus şi 17 au decedat ca urmare a complicaţiilor.

Majoritatea cazurilor au fost raportate în Wuhan, Beijing, Shenzhen (China), dar există persoane infectate şi în Coreea de Sud, Thailanda, Japonia, America şi, posibil, un caz în Australia.

You may also like

Comments are closed.

By