Se majorează ajutorul social, indemnizațiile, pensiile și salariile bugetarilor

gov.md

În dimineața zilei de astăzi a avut loc o ședință de lucru comună a Președintelui țării, Igor Dodon, președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi și Prim-ministrului Ion Chicu. În cadrul întâlnirii, cei trei oficiali au stabilit agenda evenimentelor pentru săptămâna care urmează și au formulat 7 măsuri sociale care necesită a fi implementate imediat:

  1. Acordarea unui sprijin financiar pentru sărbătorile de iarnă în sumă de 700 de lei pentru 625 de mii de pensionari.
  2. Modificarea legislației, astfel încât indexarea pensiilor se facă de două ori pe an.
  3. Majorarea cuantumului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună și extinderea numărului de beneficiari.
  4. Garantarea pensiei pentru un termen de cel puțin 5 ani, chiar și în cazul decesului prematur al beneficiarului.
  5. Creșterea alocațiilor veteranilor de la 100 la 300 de lei pentru circa 20 de mii de persoane.
  6. Mărirea indemnizațiilor pentru tinerii specialiști din medicină și farmaceutică de la 45 de mii la 120 de mii de lei, în cazul în care aleg să meargă să profeseze în localitățile rurale.
  7. Majorarea salariilor bugetarilor începând cu anul 2020, în medie cu 10%. Profesorii și educatorii vor ridica un salariu mai mare cu circa 18%, iar asistenții sociali cu circa 16%. Totodată, toți angajații vor ridica un premiu anual echivalentul a 50% din salariul lunar.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a dat asigurări că instituția pe care o conduce va aproba cât mai rapid proiectele sociale importante.

„Suntem la sfârșit de an, timpul ne presează. Iată de ce vom susține în Parlament toate inițiativele sociale care sunt în interesul cetățenilor. După care vom remite Guvernului proiectele care se află pe rol pentru ca să identifice resursele necesare implementării lor cu succes”, a menționat Zinaida Greceanîi.

„Lucrăm contracronometru pentru a promova proiectele bugetare, dar și alte acte legislative de importanță națională. Săptămâna care urmează avem o agendă încărcată, care prevede întâlniri de rang înalt, ședințe ale Guvernului, deplasări peste hotare, dar și participarea la evenimente internaționale de importanță majoră”, a adăugat prim-ministrul Ion Chicu.

Întâlnirile dintre Președintele țării, conducerea Parlamentului și cea a Guvernului vor avea loc în fiecare zi de luni.

sursa: gov.md

You may also like

Comments are closed.

By