10 C
Chișinău
Wednesday, April 14, 2021

PCCOCS, INI și SIS au descins la mai multe companii specializate în importul și exportul fructelor

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

UPDATE // Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale exercită în comun cu Inspectoratul Național de Investigații urmărirea penală pe faptul contrabandei din Ucraina cu bunuri de peste 60 milioane lei, care ulterior le exportau în Rusia ca provenind din Moldova.

Fapta de contrabandă și de spălare de bani a fost comisă de către un grup criminal organizat format din 5 companii, cu folosirea frauduloasă a documentelor, prin convertirea și transferul bunurilor de către o persoană care ştia ori trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.

Mai exact, oamenii legii au constatat că în perioada anilor 2018-2019, cu scopul obținerii unor venituri ilicite provenite din exportul produselor agricole, un grup de persoane bine organizat, care de facto gestionează activitatea întreprinderilor, au importat mere din Ucraina în valoare cumulativă netă (fără TVA și taxe vamale de import) de 60.447.133 lei.

Acestea, în marea lor majoritate, au fost vândute consumatorilor finali pe teritoriul Moldovei, prin utilizarea mașinii de casă și control sau pe facturi fiscale, dar și prin operațiuni în numerar fictive, pentru achitarea mărfii. – Acțiune strict necesară pentru „pierderea urmei” unui activ ulterior „materializat” din alte surse, pentru deghizarea provenienței reale a bunurilor. Ulterior, prin folosirea documentelor de proveniență frauduloase le-au exportat în Rusia ca fiind fructe din Moldova, iar totodată au beneficiat de restituirea de TVA din bugetul de stat.

La această etapă, urmare a documentărilor efectuate cu sprijinul Serviciului pentru Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului și perchezițiilor desfășurate de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în 10 locații, oamenii legii au ridicat documente de evidenţă contabilă, pentru anii 2018-2019, stampile ale societăților comerciale implicate, acte de achiziții a produselor agricole, documentele contabile primare (facturi fiscale, facturi de expediţie, invoice-uri, certificate fito-sanitare etc) ce dovedesc activitatea ilegală a companiilor implicate, suporturi electronice, procesoare, laptopuri, alte suporturi informaţionale. În urma audierilor ulterioare ale figuranților, probele acumulate vor fi examinate pentru elucidarea circumstanțelor.

Dacă vor fi găsite vinovate pentru infracțiunea de contrabandă, persoanele vizate riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

În cazul infracțiunii de spălare a banilor, aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650.000 la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.

(Stire initiala) Procurorii PCCOCS, ofițerii INI și ai SIS efectuează percheziții la 12 companii specializate în importul și exportul fructelor, informează PUBLIKA.MD.

Agenții economici sunt bănuiți de contrabandă, spălare de bani și operațiuni numerar fictive pentru achitarea mărfurilor. Prejudiciul se ridică la milioane de lei.

Vom reveni cu detalii.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img