Spălare de bani, prin Rusia, în sumă de aproape jumătate de milion de lei, proveniți din escrocherie // VIDEO

73084145_413783365930983_3880476963088891904_n

Doi tineri au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani în sumă de circa 500.000 lei, proveniți din escrocherie, ca urmare a înșelării persoanelor precum că le-ar vinde droguri.

Mai exact, adevărații făptași au creat o schemă de introducere prin contrabandă a drogurilor în sumă de aproximativ 9 milioane de lei pe teritoriul Moldovei, de comercializare a lor, precum și de spălare a banilor rezultați din această activitate criminală. Paralel cu activitatea acestora, cei doi tineri trimiși în judecată pretindeau că vând aceleași produse, din aceeași grupare (fără ca să cunoască membrii acelei grupări), dar de fapt după primirea banilor nu le livrau produsele, ci comiteau și fapta de spălare a banilor.

Operau cu criptovalută „Bitcoin” dar și prin alte modalități

Astfel, procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Direcției Investigarea Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, au documentat pe parcursul unui an de zile activitatea acestora, în scopul acumulării materialului probatoriu necesar cercetării faptelor. Potrivit datelor acumulate, schema infracțională era realizată de către învinuiţi – membri ai unei grupări criminale – prin intermediul a 5 canale de comunicare securizată în aplicația de mesagerie rapidă „Telegram”. Acolo, aceștia publicau informații despre comercializarea drogurilor și le permiteau să intre doar utilizatorii de încredere care erau recomandați reciproc, iar persoanele terțe nu aveau acces pe acest canal.

Potențialii cumpărători primeau indicații referitor la modalitatea de procurare a drogurilor și anume: aceștia trebuiau să-i expedieze administratorului canalului o imagine fotografică din preajma terminalelor de plăți electronice. Ulterior, aceștia primeau detaliile contului bancar sau un portmoneu electronic, unde urmau să depună banii. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia administratorului canalului o fotografie a bonului fiscal, care confirma alimentarea contului bancar sau a portmoneului electronic, iar ulterior primea o adresă în aplicatia IMGUR, I.POSTIMG.CC, sau alte aplicații de localizare, de unde urmau să ridice drogurile.

În aceste scopuri, făptașii au deschis conturi electronice virtuale în diferite sisteme de plată nebancare de tip: „Bpay.md”, ”Yandexmoney”, „Webmoney”, „Payways systems”, „QIWI”, precum și portmonee electronice pentru operațiuni cu criptovaluta de tip „Bitcoin” și „Laitcoin”.

Câștigau bani pe seama activității ilicite ale grupării, fără ca aceasta să știe

În paralel cu această grupare criminală, activau și doi tineri cu vârste de 20 de ani, care nu-i cunoșteau pe membrii grupării criminale. Cei doi tineri, deci au creat canale cu denumiri asemănătoare în rețeaua „Telegram” unde publicau aceleași anunțuri despre vânzarea drogurilor. După ce banii erau depuși pe contul bancar sau în portmoneul electronic indicat de cei doi tineri, potențialii cumpărători erau înlăturați din canalul de comunicare și le era blocat accesul. În acest mod, făptașii au dobândit ilicit bunurile altor persoane, prin escrocherie.

Circa 500.000 lei „câștigați” în 18 luni

Următorul pas al celor doi tineri era să evite situațiile în care ar fi putut găsiți de oamenii legii. Astfel, aceștia converteau sumele în ruble rusești, iar criptovaluta o converteau în „Qiwi” – ruble rusești. Mai mult decât atât, mijloacele bănești acumulate pe conturile portmoneelor electronice din Moldova, le transferau pe altele din Rusia și apoi din nou în Moldova, convertiți în lei moldovenești, pe conturile deschise într-o bancă comercială.

Astfel, în perioada februarie 2018 – august 2019 pe conturile bancare deschise în Moldova, aceștia au transferat bani proveniți din aceste activități în sumă de 482 395,09 lei, pe care îi extrăgeau zilnic din bancomatele din Chișinău ale băncii.

Pentru faptele comise, tinerii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, și respectiv până la 4 ani. Membrii grupării criminale care comercializau drogurile sunt cercetați în stare de arest, în cadrul altei cauze penale.

sursa: procuratura.md

You may also like

Comments are closed.

By