Alegeri 2019 // Urmăriți on-line prezența la vot

alegeri 2019

Astăzi, 20 octombrie 2019, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – municipii, orașe, comune, sate, și de nivelul II – în cele 32 de raioane ale țării, în municipiile Chișinău și Bălți, excepție făcând așezările aflate sub controlul administrației din Transnistria.

În cadrul acestui scrutin electoral cetățenii Republicii Moldova aleg 898 de primari, 10 472 de consilieri locali și 1 108 de consilierii raionali și municipali pentru un mandat de 4 ani în cele 36 de circumscripții electorale.

Validarea alegerilor este condiționată de participarea a cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție. În cazul primarilor, este declarat câștigător candidatul care a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, la 3 noiembrie 2019 se va organiza al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în data de 20 octombrie.

Alegeri în municipiul Chișinău

Pentru funcția de primar general s-au înscris 18 candidați, desemnați de 17 partide politice și un bloc electoral, în timp ce pentru funcția de consilier municipal concurează candidații de pe listele a 19 formațiuni politice și doi candidați independenți.

Totodată, astăzi au loc și alegeri parlamentare noi în 4 circumscripții electorale uninominale:

-         nr. 17 (Nisporeni, Strășeni)

-         nr. 33 (Chișinău), ce cuprinde localitățile Sîngera, Băcioi, Codru, Trușeni și Durlești

-         nr. 48 (Slobozia, Tiraspol și Bender)

-         nr. 50 (la vest de Republica Moldova).

În circumscripțiile electorale uninominale nr.17 și 33, alegătorii vor fi așteptați să-și aleagă deputatul de pe circumscripție în aceleași secții unde se organizează alegerile locale generale. Pentru circumscripția nr.48 au fost organizate 25 secții de votare, acestea fiind amplasate în localitățile aflate sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale. 85 de secții de votare au fost deschise pentru circumscripția electorală nr.50.

Pentru cele 4 mandate de deputat vacante, s-au înregistrat în cursa electorală 29 de candidați.

sursa: alegeri.md/cec.md/privesc.eu

You may also like

Comments are closed.

By