Uraganul Dorian a făcut prăpăd pe insulele Bahamas și se îndreaptă spre Florida // VIDEO

IMG-20190901-WA0117_t670 (1)

Uraganul Dorian, cea mai puternică furtună tropicală care a lovit insulele Bahamas de când au început înregistrările meteorologice, a smuls acoperișurile clădirilor și a făcut ca insule întregi să fie complet sub apă.

Uraganul Dorian a lovit arhipelagul Bahamas cu intensitatea unei furtuni de categoria 5. Pagubele provocate de uragan au fost uriașe. Furtuna tropicală a lovit Bahamasul cu ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de până la 300 de kilometri pe oră, un nivel fără echivalent în istoria acestui arhipelag din Caraibe, scrie BBC News.

Furtuna a provocat valuri cu înălţimi de 5,5 până la 7 metri peste nivelul normal la Great Abaco. Uraganul de categorie 5, considerat „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center – NHC), a atins, duminică, ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas. Insulele Abacos au fost complet acoperite de apă după ce ochiul furtunii a trecut peste. Uraganul a ajuns și pe insula Grand Bahama aducând vânturi puternice și precipitații torențiale.

Furtuna tropicală se deplasează lent spre vest și se așteaptă să lovească litoralul estic al SUA. Statele americane din Florida, Georgia, Carolina de Nord și Carolina de Sud au declarat toate stare de urgență.

La ora 03:00 GMT, uraganul se afla la 220 de kilometri de coasta Floridei, unde unele regiuni au fost evacuate. Mai la nord, Guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a ordonat evacuarea obligatorie a opt ţinuturi aflate pe coastă, luni, începând cu ora 16:00 GMT.

De la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilenţă în faţa acestui fenomen climatic „foarte, foarte puternic”.

După Bahamas, uraganul ar urma să se apropie de coasta de est a Floridei (sud-estul Statelor Unite) luni seară şi marţi, dar este dificil de prevăzut cu ce intensitate va lovi ‘Sunshine State’.

Statul Florida, al cărui teritoriu constă în principal într-o peninsulă din sud-estul Statelor Unite, se află în fiecare an în prima linie în calea furtunilor care se formează în sezonul uraganelor. Cu un relief foarte plat, litoralul din Florida este ameninţat constant de riscul de creştere a nivelului apelor. Relieful din centrul peninsulei este caracterizat, de asemenea, prin altitudini foarte mici. Pentru locuitorii din Florida, principala ameninţare o reprezintă inundaţiile.

sursa: libertatea.ro

You may also like

Comments are closed.

By