LIVE // Deputații se întrunesc în ședință: vor vota proiectul de modificare a legii procuraturii

parlament12223456i

UPDATE // Ambele deputate au fost reținute la Orhei.

UPDATE // Imunitatea Marinei Tauber și a Reghinei Apostolova a fost ridicată cu 56 de voturi fiecare.

UPDATE // Procurorul general interimar a solicitat, în plenul Parlamentului, ridicarea imunității deputatelor partidului „Șor” pe motiv că au participat la frauda bancară.

UPDATE // Procurorul general interimar, Dumitru Robu, solicită ridicarea imunității deputaților fracțiunii partidului „Șor” Marina Tauber și Reghina Apostolova.

UPDATE // Șeful statului Igor Dodon a susținut un discurs în fața deputaților, la deschiderea noii sesiuni a Parlamentului. Dodon a făcut un bilanț al rezultatelor din primele 3 luni de guvernare, dar și despre activitatea deficitară a unor ministere, care nu corespunde așteptărilor societății.

„”Luna de miere” a trecut și cetățenii încep sa aibă întrebări justificate legate de eficiența actualei guvernări. Mesajul meu din Parlament a avut drept scop trezirea la realitate, ieșirea din euforia prea prelungită și neproductivă în care se află unii politicieni. Am transmis un mesaj în care am invitat să se renunțe la polemicile geopolitice obositoare și să înțelegem, în sfîrșit, rolul crucial pe care îl are actuala majoritate parlamentară și Guvernul în protejarea cetățenilor și în dezvoltarea statului”, a scris Dodon pe Facebook.

11.58 // Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

Potrivit proiectului avizat vineri de către Guvern, o comisie independentă creată de Ministerul Justiției, va selecta candidații, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie, notează Timpul.md.

Documentul prevede și modificarea criteriilor pentru selectarea procurorului general, astfel că la concurs vor putea participa și candidații care au experiență de activitate în avocatură sau în calitate de ofițeri de urmărire penală.

Premierul Maia Sandu consideră că acesta este cel mai important proiect de lege pe reforma Procuraturii. Potrivit premierului, noile prevederi vor asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientelizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat.

Amintim că CSP a anunțat în august un concurs, care a expirat zilele trecute, la care au participat șapte candidați. Președinta CSP, Angela Motuzoc, a criticat unele prevederi ale proiectului propus de Guvern, afirmând că acestea nu corespund prevederilor constituționale și recomandărilor internaționale.

You may also like

Comments are closed.

By