Dodon, în Parlament: Nu-i ajutăm cu nimic pe cetățeni dacă ne plângem toată ziua de moștenirea grea lăsată de foștii guvernanți!

presedinte.md

Președintele țării Igor Dodon a susținut, astăzi, un discurs în plenul Parlamentului în care nu a ezitat să le aducă aminte partenerilor de coaliție din ACUM că le-a cedat guvernarea în schimbul îmbunătățirii calității vieții cetățenilor.

Dodon a cerut majorității parlamentare și Guvernului să vină cu o nouă abordare legată de activitatea demnitarilor, mai puțină geopolitică, euforie și polemici inutile.

„Noi le-am promis cetățenilor că vor începe să trăiască mai bine, iar ca să putem face acest lucru, trebuie să avem instituții funcționale și o guvernare eficientă. Trebuie de ieșit din euforia primei perioade și de revenit cu picioarele pe pământ, la realitățile pe care le avem și la gestionarea lor cât mai bună. Și trebuie să încetăm să facem mereu trimitere la problemele care vin din trecut.

Nu-i ajutăm cu nimic pe cetățeni dacă ne plângem toată ziua de moștenirea grea lăsată de foștii guvernanți. Faptul că fosta guvernare a întreprins multe măsuri populiste care au afectat negativ bugetul de stat – este o realitate, însă pentru cetățeni, inclusiv pentru mediul de afaceri, au fost și unele beneficii directe, pe care nu ne putem permite să le prejudiciem acum în vreun fel. Dacă ne-am asumat guvernarea, înseamnă că ne-am asumat să identificăm soluții inclusiv pentru a acoperi pagubele făcute de foștii guvernanți, fără să fie afectați cetățenii”.

Șeful statului a mai adăugat că nu este mulțumit cum funcționează unele ministere, de lipsa unor politici coerente pe domeniile social și economic, de amânarea sau stoparea unor proiecte care aduceau beneficii oamenilor, care puteau fi readaptate și eficientizate.

„Cred că trebuie să se guverneze în baza unei liste de priorități mai consistentă și mai apropiată de așteptările imediate ale oamenilor. (…) Vă încurajez să mergeți cât mai des în teritoriu și să discutați cu ei, o să constatați că indiferent de simpatiile politice pe care le au, cetățenii au în cea mai mare parte aceleași dorințe.

De asemenea, vă îndemn să discutați cu cei din business, o să constatați că ei aveau așteptări mari de la noua guvernare, dar deja au avut anumite dezamăgiri. Am menționat și anterior, repet și acum, consider că unele creșteri recente de impozite, dar și alte câteva măsuri fiscale au fost analizate insuficient și au creat confuzie și nemulțumire. Iar modul în care încercăm să pasăm responsabilitatea în curtea FMI nu este unul productiv. Personal am fost ani de zile negociator cu FMI și menționez că această instituție vine cu propuneri, propuneri care se negociază, se fac contrapropuneri și se ajunge la o formulă care să asigure echilibrul fiscal, dar în același timp să nu fie o povară pentru cetățeni, pentru antreprenori.

În context, propunerea pe care o fac majorității parlamentare și Guvernului este să lucrăm împreună la o redefinire a agendei de priorități, pornind de la agenda socială a oamenilor, așa încât munca noastră să înceapă să producă efecte pozitive cât mai rapide asupra cetățenilor, fără a crea efecte adverse asupra lor”.

În același discurs, Igor Dodon a venit cu un apel către deputații din opoziție pentru a participa activ la resetarea țării, iar colegilor din PSRM și Blocul Acum să dea dovadă de maturitate politică.

„Mi-aș dori ca partidele care formează coaliția de guvernare să dea în acesta campanie un exemplu de comportament democratic și să manifeste respect reciproc, să nu uitați că după competiția politică, urmează să va întoarceți la aceeași masă de lucru, ca și colegi de alianță, și aveți multe responsabilități importante împreună. În același timp, trebuie să țineți cont că în timpul campaniei electorale este nevoie ca Parlamentul și Guvernul să-și continue activitatea cu eficientă maximă, nu putem să ne permitem acum pauze electorale în activitatea noastră”.

Vedeți AICI discursul integral al președintelui Igor Dodon în Parlament.

You may also like

Comments are closed.

By