PROTESTE masive în Hong Kong // LIVE

Screenshot_2

Zeci de mii de persoane protestează sâmbătă în Hong Kong, în pofida faptului că autorităţile au refuzat în urmă cu câteva zile să autorizeze manifestaţia, din motive de securitate, relatează The New York Times.

Protestul de sâmbătă urma să marcheze a cincea aniversare a zilei în care Beijingul a anunţat un plan pentru limitarea democraţiei în Hong Kong. La începutul săptămânii, autorităţile au refuzat să emită permisiunea de protest din motive de securitate, în urma violenţelor din cadrul protestelor anterioare, citează Mediafax.

Vineri, după ce autorităţile au interzis protestul de sâmbătă, organizatorii au transmis că anulează apelul la protest, din aceleaşi motive invocate de autorităţi.

Acest lucru nu i-a oprit pe protestatari, care au decis să participe la manifestaţie fără permisiunea autorităţilor, blocând mai multe artere principale. Jandarmii au blocat străzile care duc spre reşedinţa prim-ministrului din Hong Kong, Carrie Lam.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

You may also like

Comments are closed.

By