Ilan Șor a fost lipsit de imunitatea parlamentară

sor

Parlamentul a decis ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată Parlamentului de către Procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Potrivit demersului Procurorului General interimar, Procuratura Anticorupție a pornit urmăriri penale conexate în 2014 și 2019. Obiectul investigației îl reprezintă multitudinea de acțiuni ale unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea în perioada anilor 2010 – 2014 a sistemului bancar al Republicii Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup.

În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe concludente ce indică rezonabil asupra faptului comiterii de către Ilan Șor a infracțiunii prevăzute de Codul penal – abuz de serviciu, săvârșit de către administratorul unei bănci în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu votul unanim al deputaților prezenți.

În cadrul unei emisiuni TV din această seară, șeful statului Igor Dodon a declarat că și alți deputați riscă să rămână fără imunitate parlamentară.

„Eu înțeleg din rapoartele venite la Consiliul Suprem de Securitate că sunt mai mulți deputați, și nu doar de la Partidul „ȘOR”, care riscă să le fie ridicată imunitatea. Și din câte înțeleg procesele se activizează atât în ceea ce ține de furtul miliardului, cât și de multiple scheme de corupție. Eu știu că CNA, PG și SIS au mai multe grupuri comune ce ține de aceste scheme.

Ce a fost astăzi în Parlament este un mic pas. Mic, dar important că s-a făcut. Un pas simbolic. Procesul s-a început. Dar eu cred că mâine sau în primele ședințe din luna septembrie procesul va avansa și va avansa foarte rapid”, a declarat Dodon, citat de Ziarul Național.

You may also like

Comments are closed.

By