Aprobat în prima lectură! Pensiile vor fi indexate de două ori pe an

lei-moldovenesti-bani-600x360

Parlamentul a aprobat, astăzi, în prima lectură, inițiativa legislativă propusă de Președintele țării, Igor Dodon, privind indexarea pensiilor și alocațiilor sociale de două ori pe an. Proiectul prevede implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor la 1 aprilie și 1 octombrie.

Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.

Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

„În perioada imediat următoare, voi veni cu alte inițiative legislative cu caracter social, inclusiv care să vizeze oferirea unui termen garantat de a beneficia de pensie pentru persoanele care au obținut acest drept conform limitei de vîrstă”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în țara noastră, erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895, 07 lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 000 de persoane primesc pensia sub minimul de existență.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut și votat de Parlament și în lectura a doua.

You may also like

Comments are closed.

By