Canicula a ajuns până la Alaska: s-au depășit 32 de grade Celsius

canicula

Canicula a ajuns până la Alaska unde, joi, s-au înregistrat valori de peste 32 de grade Celsius la Anchorage, cel mai mare oraş din statul american. Acesta este, potrivit meteorologilor, un record istoric de temperatură având în vedere că media maximă înregistrată aici în 4 iulie a fost de 18,3 grade Celsius, informează AFP.

”La ora 17:00, pe Aeroportul internaţional din Anchorage au fost înregistrate oficial 90 de grade Fahrenheit (circa 32,2 grade Celsius) pentru prima dată’ în istoria înregistrărilor meteorologice”, a anunţat pe Twitter Serviciul Național de Meteorologie (NWS) american.

Recordul precedent a fost măsurat în urmă cu 50 de ani: 85 de grade Fahrenheit (29,4 grade Celsius). Specialiștii pun recordurile termice pe fondul încălzirii globale. Temperaturile extrem de ridicate din sudul Alaskăi sunt provocate de ”o vastă zonă de presiune înaltă care se află chiar deasupra noastră”, a explicat meteorologul Bill Ludwig, din cadrul NWS, conform sursei citate.

Trebuie însă reținut și că în interiorul regiunii, de-a lungul timpului au fost înregistrare recorduri termice. Astfel, recordul absolut înregistrat în Alaska a atins 100 grade Farenheit (37,8 grade Celsius) la Fort Yukon pe 27 iunie 1915.

Potrivit oamenilor de ştiinţă citați, Alaska se încălzeşte de două ori mai rapid decât media globală: ”în perioada 1901-2016, temperaturile medii în Statele Unite au crescut cu un grad Celsius, în timp ce în Alaska, au crescut cu 2,6 grade”.

Sursa: EVZ.ro

You may also like

Comments are closed.

By