Expert de la Parlamentul European: să o susții pe Greceanîi în funcția de speaker, în condițiile în care te declari partid proeuropean, e incalificabil

greceanii

Decizia PAS de a o susține pe Zinaida Greceanîi pentru funcția de președinte al Parlamentului este taxată dur de către Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă din Moldova.

Este o mare naivitate să crezi ca poți salva R. Moldova de oligarhie cu ajutorul Rusiei și al lacheilor săi de la Chișinău… Cei care vor încerca acest lucru vor avea numai dezamăgiri. Trist…”, a scris Chirilă pe Facebook.

Acesta mai atrage atenția că Rusia se conduce de interesele sale și nu de promisiunile pe care le face.

”Promisiunile sunt doar pentru naivi…”, conchide expertul, cu aluzie la întâlnirea lui Sandu și Năstase cu emisarul Kremlinului, Dmitri Kozak.

Un fost consilier de la Parlamentul European, Raluca Răducanu, afirmă, la rândul său că ”să o susții pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker al parlamentului, în condițiile în care te declari partid proeuropean, e incalificabil”.

”Să dai cele două funcții care au, împreună, cele mai importante atribuții în stat socialiștilor ce au bătătorit drumul Chișinău – Moscova ca să salvezi Moldova, e o decizie strategică cel puțin stranie. Să îți imaginezi că vei avea o majoritate parlamentară constantă care să mențină un eventual guvern al opoziției-nu-se-mai-știe-la-ce e lipsă de înțelegere a mecanismelor puterii. Și a Rusiei. Și a contextului regional”, scrie pe Facebook Răducan.

Expertul în politică externă mai constată că Maia Sandu are o memorie politică foarte scurtă.

”Să dai funcția de speaker celei care, în 2009, amenința tinerii din PMAN că va trece cu tancurile peste ei e o memorie politică periculos de scurtă. Dacă așa se salvează Moldova, comandanți și o cruce! Eventual, de la Kiril”, mai scrie Răluca Răducan.

Amintim că, ieri, Consiliul Politic Național al PAS a decis să cedeze candidatura șefei PSRM, Zinaida Grecenîi pentru funcția de speaker al Parlamentului și păstrează postul de prim-ministru pentru Maia Sandu. Decizia a fost luată fără a consulta PPDA-ul condus de  Andrei Năstase, dar după ce Sandu și Năstase au mers la discuții cu Kozak, în pofida recomandărilor UE.

You may also like

Comments are closed.

By