20 C
Chișinău
Thursday, April 22, 2021

Analiză // Volumul de credite a crescut, în 2018, de 4,4 miliarde lei

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

Potrivit unei analize publicată de IDIS Viitorul, creșterea a fost asigurată în primul rând de sectorul nebancar, care a înregistrat o creștere a portofoliului de credite cu 2,4 miliarde lei. La rândul său, sectorul bancar și-a majorat portofoliul de credite cu 2 miliarde lei în 2018.

Experţii IDIS Viitorul mai constată că tot în 2018, după o cădere de 4 ani și portofoliul de credite oferite de sectorul bancar a înregistrat o creștere semnificativă, datorată în special creșterii portofoliului de credite oferite persoanelor fizice, pentru consum și ipotecă. Per total, ponderea creditelor oferite persoanelor fizice a crescut de la 15,5% în anul 2013, la 40% în anul 2018.

De asemenea, experţii remarcă o înviorare a procesului de creditare a persoanelor juridice atât de sectorul bancar cât și de nebancar, din a doua jumătate a lui 2018.

sursa: hotnews.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img