Vlad Plahotniuc i-a transmis un mesaj de felicitare maestrului Eugen Doga

52871806_2055837231204454_1589109273562972160_n

Maestrul Eugen Doga, cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Compozitorul împlinește 82 de ani.

Cu această ocazie, maestrul a fost felicitat și de către liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Facebook, președintele PD își exprimă admirația față de creația marelui compozitor.

„La mulți ani și toți fericiți, maestre Eugen Doga! Vă mulțumim pentru bucuria extraordinară pe care ne-o dăruiți de atâția ani prin creații muzicale de geniu”, a scris Plahotniuc.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, Rîbnița.  Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa de cinema, este autor al mai multor compoziții originale (cântece devenite șlagăre, lucrări camerale și balet).

Are la activ mai multe cantate, printre care: „Curcubeul alb”; „Primăvara omenirii”; „Vocea omenească”; poeme simfonice, cum ar fi: „Inima veacului”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă („Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.), cântece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).

Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul post-sovietic. A scris muzică la peste 200 de filme: „Gingașa și tandra mea fiară”, Șatra”, „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întârziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim”…

A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela” , serialul „Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”; „Pe un picior de plai”; „Ce frumoasă este viața”; „Păsările tinereții noastre”; „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia” ș.a.

Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS. (1986).

A fost decorat cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României, a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia, Ordinul Dinamo România în grad de Comandor,Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).

A fost ales ca membru titular al Academiei de Științe, De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.

În 2015 strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în „strada Eugen Doga”.

“Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. Degeaba rîvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea.”  (Eugen Doga)

În prezent, Eugen Doga locuiește la Moscova, dar face des naveta la Chișinău.

 

You may also like

Comments are closed.

By