Institut european: Moldova este printre țările Europei Centrale și de Est cu cel mai mare ritm de creșere economică

download

În următorii trei ani, Moldova va fi printre țările din Europa Centrală și de Est cu cel mai mare ritm de creștere economică. Estimarea a fost făcută de către Institutul Vienez pentru Studii Economice Internaționale (WIIW), într-o cercetare publicată zilele trecute.

”Economiile cu cea mai mare creștere în 2019-2021 vor fi din Kosovo, Albania și Moldova, în timp ce la capătul opus vor fi Rusia, Belarus și Turcia”, se arată într-un comunicat al WIIW.

Pentru următorii trei ani, Institutul citat prognozează pentru Moldova următorii indicatori de majorare a PIB-ului: 3,8% în 2019, 3,6% în 2020 și 3,5% în 2021. Pentru România, estimările sunt mai modeste – 2,8% în acest an, 3% în 2020 și 3,2% în 20121. Ucraina va avea în acest an o creștere de 2,5%, în anul viitor – 2%, iar în 2021 – 2,9%.

În același timp, experții austrieci atrag atenția că pentru majoritatea statelor europene, avântul economic scade dramatic și unele țări dependente de exporturi vor scădea dramatic.

Cel mai afectate vor fi Cehia, Slovenia, Slovacia și Ungaria. Printre provocări la nivel regional se numără, potrivit WIIW, deficitul acum de forță de muncă, riscurile geopolitice și creșterea economică globală anemică și o posibilă reducere a fondurilor europene.

Astfel, piața muncii în scădere a determinat în țările din Europa Centrală și de Est, dar și în CSI, creșterea salariilor, ceea ce prezintă o provocare serioasă pentru competitivitatea la nivel internațional a mărfurilor din țările vizate.

You may also like

Comments are closed.

By