Sondaj IRI – cifre în creștere: Situația financiară din Moldova se îmbunătățește, iar cetățenii – mai optimiști

sondaj34567890

Situația financiară din Moldova se îmbunătățește, la fel ca și optimismul cetățenilor față de viitor. Acest lucru rezultă din cel mai recent sondaj al Institutului Republican Internațional (IRI) din SUA, publicat luni.

Potrivit investigaţiei sociologice, 17 la sută dintre moldoveni consideră că situația lor s-a îmbunătățit considerabil sau într-o anumită măsură. Cifrele sunt în creștere față de studiul făcut de americani cu trei luni mai devreme (14%). În același timp, s-a redus numărul moldovenilor care spun că situația lor financiară s-a înrăutățit în ultimele 12 luni – 21 la sută în decembrie, comparativ cu 23 la sută în septembrie. Este de menționat că, potrivit sondajului IRI, numărul moldovenilor care spun că situația lor s-a îmbunătățit a crescut de aproape trei ori în ultimii trei ani, de când la guvernare au venit democrații.

În martie 2016, 1% din respondenți declarau că situația lor financiară s-a îmbunătățit considerabil, iar cinci la sută au indicat că situația lor s-a îmbunătățit într-o oarecare măsură.

A crescut și numărul moldovenilor care sunt optimiști privind situația economică a țării în următoarele 12 luni. Astfel, 30 la sută consideră că economia va continua să se dezvolte. În septembrie 2018, cota optimiștilor era de 21%. Totodată, s-a redus și numărul pesimiștilor – 46 la sută cred că lucrurile vor rămâne la fel sau vor degrada, comparativ cu 54% în studiul precedent.

Sondajul IRI a fost realizat în decembrie 2018 pe un eșantion de 1226 de respondenți. Marja de eroare este de +-2,8%.

Sursa: Hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By