SCHEMA prin care Platon utiliza banii BEM ca să spele finanțele rușilor, publicată de Zeppelin

platon

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon, supranumit raiderul Nr.1 în CSI, a extras fonduri din băncile devalizate din Republica Moldova pentru a continua operațiunile de spălare de bani, derulate cu largul concurs al serviciilor speciale ruseși.

Portalul Zeppelin scrie, într-o nouă investigație amplă, că în schemele puse pe roate de Platon erau implicați Grigore Karamalac alias Bulgarul, căpetenie interlopă refugiată la Moscova, și ”bancherul negru” Oleg Vlasov, alias ”Banderos”.

Potrivit Zeppelin, Oleg Vlasov, proprietar al băncii rusești Baltika, a fost partener al lui Veaceslav Platon în Laundromatul Rusesc. ”Banca lui Vlasov a spălat din Rusia prin Moldindconbank-ul lui Platon de la Chișinău 2 miliarde de dolari. De asemenea, Vlasov a fost implicat în spălarea banilor Căilor Ferate Rusești și falimentarea băncii rusești Enisei, dar și a unui fond de pensii din Federația Rusă”, scriu autorii investigației.

Aceeași investigație scoate în evidență faptul că noul parteneriat Platon-Karamalak-Vlasov a fost constituit exact în momentul în care Banca de Economii de la Chișinău era devalizată, sute de milioane de dolari din sistemul bancar moldovenesc fiind în noiembrie 2014 scoase din țară și spălate prin banca din Letonia Trasta KommercBanka.

”Fiindu-i deconspirat în presă Laundromatul, Veaceslav Platon decide să reinvestească o parte din banii furați din sistemul bancar moldovenesc și cei spălați în Laundromatul Rusesc în perioada 2010-2014 în procurarea unor bănci de la Moscova. Prin băncile rusești procurate, Platon urma să continue să spele, cu aceeași parteneri ruși, dar printr-o altă schemă, banii din Federația Rusă în Occident”, scrie Zeppelin.

Printre băncile prin intermediul cărora Platon spăla sute de milioane de dolari figurează OLMA–Bank de la Moscova. Potrivit Zeppelin, preluarea băncii a fost operată prin intermediul lui Karamalak. ”Procurarea băncii rusești are loc cu banii scoși de Platon din banca letonă Trasta KommercBanka, exact cea prin care erau spălați banii din Laundromatul Rusesc, dar și banii furați din sistemul bancar moldovenesc”, notează autorii investigației.

Sursa citată mai scrie că prin intermediul OLMA-Bank, dar și a companiei de creditare ”ИРЦ”, Platon a derulat, cu largul concurs al lui Vlasov și Karmalak, o amplă schemă de spălare de bani din Rusia în Occident, ”prin mecanismul cambiilor și obligațiunilor bancare fictive, care fentau măsurile restrictive aplicate de Banca Centrală a Federației Ruse după demascarea Laundromatului Rusesc”.

În data de 6 iulie 2015, noua schemă a lui Platon este deconspirată, banca rusească a lui Platon falimentează, iar după reținerea lui Platon la Kiev de către SBU, la 18 noiembrie 2016 Banca Centrală a Federației Ruse a retras licența OLMA-Bank.

Zeppelin precizează, de asemenea, că deponenții băncii falimentate de Platon au fost despăgubiți prin intervenția Agenției de Asigurare a Depozitelor a Federației Ruse, după un mecanism similar celui aplicat miilor de deponenți furați de Platon în Ucraina și Republica Moldova, la Banca de Economii.

You may also like

Comments are closed.

By