Republica Moldova a sesizat organizaţiile internaţionale privind acţiunile Federaţiei Ruse în cazul piloţilor moldoveni

Screenshot_13

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a sesizat mai multe organizaţii internaţionale privind acţiunile inadmisibile ale Federaţiei Ruse în cazul celor doi piloţi moldoveni eliberaţi recent din prizonierat din Afganistan şi transportaţi la Moscova, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

„În special în informaţia prezentată, se face referinţă la tergiversările autorităţilor ruse de a oferi accesul delegaţiei Republicii Moldova către cetăţenii moldoveni aflaţi la Moscova, precum şi despre încălcarea prin acţiunile acesteia a normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse.

Autorităţile moldoveneşti exprimându-şi îngrijorarea cu referire la un asemenea comportament pe arena internaţională, au solicitat sprijinul organizaţiilor internaţionale Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetul Comisarului UE pentru Justiție, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiul Central al Amnesty International și alte instituții, în vederea aducerii situaţiei piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul internaţional”, se menționează în comunicat.

Screenshot_18

Screenshot_17

Amintim că, pe 11 februarie, președintele Igor Dodon a anunțat că piloții moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihana, luați ostatici în Afganistan au fost eliberați, cu suportul autorităților Federației Ruse. Cei doi moldoveni au fost transportați cu avionul la Moscova, unde au fost internați într-o clinică pentru reabilitare. Acesta a mai declarat că-i va aduce personal acasă, imediat ce vor avea permisiunea medicilor. Vestea eliberării a stârnit numeroase nemulțumiri. Igor Dodon a fost acuzat că a tergiversat intenționat eliberarea piloților pentru a profita în campania electorală. Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că membrii echipajului urmau să ajungă în Moldova acum patru luni. La fel, a spus și liderul PN, Renato Usatîi, care susține că, de fapt, cei doi urmau să ajungă în Moldova încă în primăvara trecută, dar președintele Dodon s-ar fi opus. Aceeași acuzație a venit și din partea liderului PCRM, Vladimir Voronin.

Ulterior, reprezentanții MAEIE au plecat la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni, însă nu au obținut nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt internați. Atunci Renato Usatîi declara că Igor Dodon ar fi sunat disperat la Moscova și a cerut ca prizonierii să nu fie transmiși delegației MAEIE.

„Problema cu ostaticii se întinde din primăvara anului trecut. Ați văzut avionul privat pe aeroport (la Moscova nr. )? Dacă mai făcea o oră și 30 de minute ca să ajungă la Chișinău… Putea. Iată care e problema. El (Dodon n.r.) îi mai tine o săptămână ostatici. O să-și pregătească coafura și va merge la Moscova. O să vină oamenii la aeroport, o să se pună în genunchi și o să plângă. El pe scârba la oamenii aceștia își face PR”, declara Usatîi pe 11 februarie.

foto: presedinte.md

You may also like

Comments are closed.

By