Maia Sandu și Andrei Năstase fac presiune pe CEC să încalce solicitarea OSCE de a nu permite votul cu pașapoarte expirate

53ff8bc2-b85c-4c0e-b011-ec810cf35966

Blocul electoral ACUM a pichetat în această dimineață sediul Comisiei Electorale Centrale și a cerut să fie permisă votarea în diasporă în baza pașapoartelor expirate. Manifestanții au cerut CEC să adopte o hotărâre prin care să se permită cetățenilor aflați peste hotare să poată vota cu acte expirate, la fel ca în scrutinele precedente.

Insistența liderilor binomului PAS-PPDA, Maia Sandu şi Andrei Nastase privind permiterea votării în baza actelor expirate contravine, însă, recomandărilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. În rapoartele organizaţiei, întocmite după mai multe scrutine din Moldova, această practică a fost criticată.

Astfel, după alegerile parlamentare din 2010, raportorii OSCE şi-au exprimat rezervele faţă de permiterea votării în baza actelor expirate.

“La fel ca şi în alegerile anterioare, CEC a decis să permită votarea cu acte de identitate expirate. Folosirea multor tipuri diferite de acte – valabile sau expirate – pentru identificarea alegătorilor a fost percepută ca problematică”, se conţinea în raportul OSCE, întocmit după alegerile din 2010.

Tot atunci, OSCE a recomandat autorităţilor de la Chişinău să depăună eforturi “pentru asigurarea faptului că toţi cetăţenii sunt în posesia unor acte de identitate valabile”.

“Practica de a permite alegătorilor să voteze cu acte de identitate expirate ar trebui revăzută în scopul evitării unor posibile abuzuri şi limitării folosirii listelor electorale suplimentare”, se mai conţinea în raportul OSCE.

Problema actelor expirate a fost prezentă şi la scrutinul din 2014. Doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, Vadim Moţarschi şi Alexandru Simionov, au făcut opinie separată în cazul deciziei CEC de a permite votarea în baua buletinelor de identitate expirate.

“Considerăm Hotărârea CEC din 18 noiembrie 2014 „Cu privire la votarea în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat”, ca fiind una ilegală”, spuneau cei doi membri ai CEC.

sursa: timpul.md / foto: privesc.eu

You may also like

Comments are closed.

By