15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

Guvernul îl lasă în offside pe Dodon! Președintele va merge la conferința de la Munchen fără mandat și fără prerogative să reprezinte țara

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Președintele Igor Dodon va participa la Conferința de Securitate de la Munchen, deși, tradițional, la acest forum mondial participă prim-ministrul și ministrul de Externe ai Republicii Moldova. Igor Dodon a fost invitat de către organizatorii conferinței direct, cu evitarea canalelor diplomatice. Guvernul a decis că nu va merge la Munchen pentru a nu certifica în nici un fel prin participare viziunea de politică externă a Președintelui Igor Dodon și abordarea sa în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean.

Președintele Igor Dodon a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că va participa la Conferința de Securitate de la Munchen în perioada 15-17 februarie. Invitația adresată lui Igor Dodon vine pe fondul a doi ani de izolare a acestuia în plan internațional. Tradițional, la această conferință, din partea Republicii Moldova participă prim-ministrul asistat de ministrul de Externe. Solicitat de portalul Deschide.MD, MAEIE a anunțat că Guvernul Republicii Moldova nu va participa în acest an la Conferința de la Munchen.

„Conform unor informații neoficiale, o invitație de participare la eveniment a fost expediată direct, evitând canalele diplomatice, Președintelui Igor Dodon. În aceste condiții, având în vedere viziunile diferite privind transpunerea în practică a obiectivelor politicii externe a Guvernului Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește dosarul transnistrean, pe de o parte, și a Președinției, pe de altă parte, și pentru a evita extrapolarea acestora pe unele platforme internaționale, Cabinetul de miniștri a decis că nu va participa în acest an la Conferinţa de Securitate de la Munchen”, se menționează în răspunsul remis Deschide.MD.

Totodată, MAEIE amintește, în acest context, că forma de guvernământ a Republicii Moldova este republică parlamentară. Astfel, potrivit Constituției acest fapt presupune că deciziile cardinale ale statului, în particular, vizând politica externă și reglementarea conflictului transnistrean, țin de competența Guvernului și a Parlamentului. „În consecință, președintelui țării îi revin sarcini preponderent simbolice pe aceste segmente”, se menționează în textul remis.

MAEIE a transmis, în aceste condiții, în numele Guvernului, o scrisoare organizatorilor conferinței de la Munchen, în care a prezentat motivele pentru care reprezentanții executivului nu pot să fie prezenți la eveniment. „Nu dorim să certificăm în nici un fel, prin participarea noastră, viziunea de politică externă a Președintelui Igor Dodon și abordarea sa în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean”.

Conferinţa internaţională de la München reprezintă unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care reuneşte lideri şi factori de decizie importanţi în materie de securitate şi apărare. De la prima sa ediţie – în 1963, ca “Internationale Wehrkunde–Begegnung” – reuniunea s-a constituit ca un reper important al dezbaterilor din domeniul securităţii la nivel european şi euro-atlantic. Evenimentul se remarcă şi prin faptul că permite dezbateri şi schimburi de idei informale pe teme ce ţin atât de actualitate, cât şi de perspectivă. Organizația își stabilește independent atât subiectele discutate în cadrul reuniunilor, cât și lista nominală a participanților invitați la eveniment.

În raportul conferinței de anul trecut s-a menționat că lumea se află mai aproape de „un conflict militar semnificativ”, în contextul tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord și dintre NATO și Rusia, obiective din Europa numărându-se printre potențialele ținte ale Moscovei.

În acest an, Conferinţa de securitate de la Munchen va avea loc între 15 şi 17 februarie, la ea fiind aşteptaţi să participe aproape 100 de miniştri şi 40 de şefi de stat sau de guvern.

Menționăm că Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri faptul că instituția prezidențială pregătește un plan propriu privind rezolvarea problemei transnistrene. Se presupune că acest plan ar consta în federalizarea Republicii Moldova.

sursa: deschide.md

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img