Factorii care au stabilizat piața imobiliară: ieftinirea creditelor, stabilizarea preţurilor, creşterea veniturilor populaţiei, „Prima casă”

econoasdsadsamie

Ieftinirea creditelor pentru imobil, stabilizarea preţurilor, creşterea veniturilor populaţiei, lansarea Programului de stat „Prima Casă” – sunt câțiva factori esențiali care au impulsionat dezvoltarea imobiliară în Republica Moldova. De această părere este analistul economic Vlad Bercu, într-un articol publicat de ziarul Capital Market.

În analiza sa, Vlad Bercu se referă și la scăderea ratelor la creditele bancare acordate persoanelor fizice pentru imobil, care a determinat, de asemenea, stabilizarea pieței imobiliare.

”Rata medie ponderată a dobânzii la creditele bancare acordate persoanelor fizice pentru imobil s-a redus de la 7,53 la sută anual, în ianuarie 2018, la 6,40 la sută, pe sfârşit de an, iar suma lunară a creditelor contractate de populaţie s-a dublat pe parcursul anului. Băncile comerciale au acordat în anul trecut populaţiei credite pentru imobil în sumă de peste 1,8 miliarde lei, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei”, scrie Vlad Bercu.

Un alt factor important este, în opinia lui Bercu, stabilizarea și ușoara scădere a prețurilor la imobile.

”Alt factor important, atunci când vorbim despre creşterea vânzărilor. Date ale Bursei Imobiliare LARA, una dintre cele mai reprezentative pe piaţă, arată că deja de doi ani preţul s-a menţinut în medie la nivelul de 523-525 euro pentru un metru pătrat, iar în noiembrie şi decembrie a coborât la 522 euro pentru un metru pătrat. Imobilul locativ a continuat să se ieftinească uşor şi în prima lună a anului 2019. Costul mediu al unui metru pătrat de locuinţă în Chişinău în ianuarie a acestui an faţă de decembrie 2018 a scăzut de la 522 la 520 de euro”, consideră analistul.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By