CEC regretă că unii politicieni au încurajat încălcarea legii care prevede că votarea este posibilă doar în baza actelor valabile

alegeri 7658

Din numărul moldovenilor care au votat peste hotare, mai puțin de 0,1% aveau pașapoarte expirate. Aceste date au fost prezentate de către președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu. Funcționarul electoral și-a exprimat regretul că unii politicieni au încurajat încălcarea legii care prevede că votarea este posibilă doar în baza actelor valabile.

”Am îndemnat toți liderii politici la maturitate politică și am îndemnat să nu pericliteze desfășurarea procesului electoral. Aduc la cunoștința dvs impactul acestor declarații și, de fapt, rezultatul pe partea depunerii contestațiilor de la cetățenii Republicii Moldova care nu au reușit să-și realizeze dreptul la vot. În instanța de judecată Chișinău, la sediul Râșcani, au fost depuse 72 de contestații privind imposibilitatea exercitării dreptului la vot pe motiv că pașaportul era expirat”, a precizat Alina Russu.

Potrivit ei, în total, în străinătate au votat aproximativ 76600 de cetățeni.

Amintim că politicienii din blocul ACUM au îndemnat cetățenii din diasporă să meargă la vot cu pașapoarte expirate. În SUA, de exemplu, un observator ACUM, Inga Afanasieva, a postat pe Facebook că primii 20 de moldoveni cu acte expirate care vor veni la vot vor primi gogoși. Mai târziu, simpatizanta Maiei Sandu a șters postarea cu îndemn la încălcarea legii. Precizăm că, anterior, OSCE a recomandat de mai multe ori autorităților să renunțe la practica permiterii votului în baza documentelor nevalabile.

sursa: timpul.md

You may also like

Comments are closed.

By