20 C
Chișinău
Thursday, April 22, 2021

VIDEO // Candu: Este foarte grav că Dodon pune în pericol ostaticii moldoveni, făcând PR pe seama lor, deși încă nu sunt acasă, în siguranță

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Piloții moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, trebuiau să ajungă acasă cu patru luni în urmă, dar totul a fost blocat pentru ca Igor Dodon să se folosească de viețile lor în campania electorală. Acuzația dură vine din partea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a scris pe Facebook că gestul este unul criminal.

”Ca persoană care prin natura funcției deținute am fost ținut la curent cu negocierile de eliberare a lor, pot să vă spun că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum 4 luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Cineva le-a zis răpitorilor să-i mai țină puțin și să-i trimită acasă prin Moscova. Autoritățile noastre încearcă de 4 luni să afle cine a generat această situație de blocaj și cu ce scop. Astăzi este foarte clar cine. Este vorba de Igor Dodon, care a dorit ca ei să revină acasă doar în timpul campaniei electorale și să se folosească de acest lucru în mod cinic”, a scris Candu.

Președintele Parlamentului îl acuză pe șeful statului că a pus la cale răpirea piloților, care să profite în mod criminal de ei în campanie alectorală în favoarea PSRM.

”Cerem în mod oficial președintelui Dodon să nu mai țina piloții moldoveni ostatici electorali în Moscova, după 3 ani în care au avut destul de suferit. De asemenea, autoritățile RM urmează să analizeze toată această situație și să dea calificative legale modului în care Igor Dodon s-a folosit de pârghii cinice pentru a-i răpi din nou din drumul lor spre Moldova. Această acțiune este un act penal criminal. La fel cum un act de gravitate extremă este și modul în care Dodon exercită presiuni asupra lor să facă declarații care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală”, mai scrie Andrian Candu.

Acesta insistă că subiectul nu trebuie exploatat în nici un caz electoral, pentru că ar putea să complice situația.”Nu întâmplător autoritățile Republicii Moldova au fost foarte discrete în legătură cu aceste negocieri, pentru că subiectul este unul ce ține de viața unor oameni, nu de PR și de campanii electorale. Ar fi fost corect să se comunice public despre eliberarea lor doar după ce ei se aflau acasă, în siguranță.Autoritățile au ținut permanent legătura cu părinții ostaticilor și vor face tot ce este nevoie pentru a-i aduce cât mai repede acasă. Curând, imediat ce va fi posibil, vom putea oferi mai multe informații publicului, despre modul în care au decurs negocierile”, se mai arată în postarea președintelui Parlamentului.

Menționăm că, președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că piloții moldoveni, luați ostatici de către talibanii din Afganistan în 2015, au fost eliberați și în curînd vor reveni acasă. Lionel Buruiană și Mihail Crihan se află la Moscova, fiind internați într-un centru de reabilitare.

Amintim că, la 24 noiembrie 2015, lîngă orașul Mazari-Shariff din Afganistan, a fost doborît un elicopter condus de un echipaj moldovenesc, care desfășura activități conform unui contract cu guvernul SUA. La bordul elicopterului se aflau 18 pasageri și trei membri ai echipajului, cetățeni ai Republicii Moldova. În urma unei aterizări forțate, au decedat patru persoane, inclusiv căpitanul echipajului, Oleg Groza.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img