Acuzat de fals în acte, Iurie Reniță a devenit „candidat meritoriu și integru” al blocului ACUM

renita

Cuvântează de la tribune și în presă despre combaterea corupției, serviciu impecabil în interesul țării noastre, dar trece cu vederea faptele rușinoase care sparg mitul integrității sale. Este vorba despre candidatul binomului PAS-PPDA Iurie Reniță. În perioada în care a fost ambasador în Regatul Belgiei, Luxemburg şi NATO, candidatul lui Sandu și Năstase a cheltuit bani publici ca să-și plimbe prin Europa un prieten.

Actual.md a intrat în posesia documentelor care confirmă că Iurie Reniță i-a pus la dispoziție ambasadorului Moldovei din România, Mihai Gribincea, mașina de serviciu a ambasadei. În vara anului 2017, Gribincea l-a vizitat pe Reniță, în Belgia, unde a beneficiat de cazare la reședința ambasadorului, toate serviciile fiind pe cheltuiala statului. Candidatul binomului Sandu-Năstase i-a oferit prietenului său și mașina ambasadei, cu care Gribincea a călătorit aproape 500 de km, inclusiv a mers în orașul Haga din Olanda.

Curios lucru, după ce despre dărnicia pe banii statului s-a aflat în Parlament, Reniță a recurs la fals în acte, ca să ascundă frauda. Actualul candidat al binomului Sandu-Năstase a nimicit mai multe foi de parcurs care confirmă că mașina a fost la dispoziția lui Gribincea și a scris altele noi, în locul celor dispărute ”subit”.

Cu toate acestea, șoferul misiunii diplomatice, Sergiu C, n-a vrut să fie complice la aceste ilegalități. În cadrul unei anchete de serviciu, bărbatul a explicat că totul s-a întâmplat în timp ce el se afla în concediu. La revenire, șoferul a perfectat foile de parcurs pentru lunile iulie, ulterior și pentru august.

”Le-am perfectat de facto, câtă benzină a fost utilizată de pe cartela ambasadei”, a precizat Sergiu C.

Șoferul a mai spus că nu a știut nimic despre faptul că Mihai Gribincea a plătit personal pentru combustibilul consumat.

”La începutul lunii noiembrie, când au fost perfectate foile de parcurs pe luna octombrie, domnul Ambasador mi-a zis că s-a produs o eroare în foile de parcurs. Totodată, Ambasadorul mi-a dat indicații să refac 3 foi de parcurs (pentru lunile august, septembrie și octombrie) și să includ litrii alimentați de către domnul Gribincea și, totodată, să-i returnez foile vechi”, a mai destăinuit șoferul.

Atunci, Reniță a scăpat de răspundere datorită protecției partidului care l-a desemnat ambasador, pe criterii politice (poate Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă vor avea ceva de comentat la acest subiect).

Ulterior, după ce a fost revocat din funcție, Iurie Reniță a schimbat repejor tabăra, căutând noi protectori. Filtrul Maiei Sandu nu a fost o problemă pentru un diplomat acuzat de fals în acte, așa că Iurie Reniță a devenit un ”candidat meritoriu și integru” pentru circumscriția 26 din Chișinău.

Amintim, totuși că, potrivit Codului Penal, falsul în acte publice se pedepsește cu amendă de până la 67500 de lei, sau închisoare de până la doi ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Cazul relatat nu este primul care demonstrează oportunismul și lipsa cu adevărat a integrității lui Reniță. Potrivit declarației de avere al acestuia pentru anul 2017, Reniță a ridicat un salariu anual de apoape 184 de mii de lei și indemnizație de peste jumătate de milion. Suplimentul la salariu, în valoare de 531 263 lei, a fost pentru chirie și alte cheltuieli personale. O indemnizație de peste 430 de mii de lei Reniță a ridicat și în 2016. Astfel, în doar doi ani, fostul ambasador a primit din bugetul de stat aproape un milion de lei pentru cheltuieli de trai. Suma este echivalentul a peste 500 de pensii medii din 2018. În timp ce Reniță reprezenta interesele țării noastre în Belgia și la NATO, acesta avea un mesaj pozitiv despre Guvernul de la Chișinău. După ce a fost revocat din funcția obținută pe criterii politice (Reniță a fost propus în această funcție de PL), Iurie Reniță a oferit mai multe interviuri în care a criticat autoritățile de la Chișinău.

sursa: actual.md

You may also like

Comments are closed.

By