14 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Umoristul Gheorghe Urschi își sărbătorește astăzi ziua de naștere

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Umoristul Gheorghe Urschi, împlinește astăzi 71 de ani. „Regele umorului”, cum este supranumit pentru performanțele înregistrate, a știut să înveselească lumea cum doar Urschi o putea face și a înscris în umorul românesc din partea stângă a Prutului, pagini de aur memorabile.

Gheorghe Urschi, în calitatea sa de scriitor, actor, regizor scenarist și umorist, este apreciat de toată lumea. Este un adevărat Artist al Poporului, iubit și prețuit de oameni.

Din anul 2011, de când, din motive bine știute, nu mai poate să delecteze publicul cu talentu-i umoristic deosebit, ne lipsește permanent și îi simțim lipsa în teatru, în film și în sălile de concerte, oriunde a semănat voie bună și optimism, se spune într-un comunicat al Primăriei Chișinău.

Gheorghe Urschi s-a născut în 1948, în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. Gheorghe Urshi este cetățean de Onoare al municipiului Chișinău și Cavaler al Ordinului Republicii.

gheorghe_urschi_14124300-1_16134300

În cei peste 40 de ani de activitate, a scris cărți, piese de teatru, volume de nuvele, piese pentru copii, piese de muzică ușoară și romanțe. De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: Cine arvonește, acela plătește, Văleu, văleu, nu turna! și Fenta.

A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi, cea care i-a devenit și soție. Urschi era cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care lua în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a.

În iunie 2011 a suferit un atac cerebral și a urcat pe scenă abia anul trecut, când a participat la spectacolul dedicat celei de-a 70-a aniversare.

La cei 71 de ani, Gheorghe Urschi se bucură în continuare de admirație și respect.

La Mulți Ani, Maestre!

foto: facebook.com (inmoldovawetrust, Gheorghe Urschi)

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img