Ofensă diplomatică // Statutul ambasadei blocului comunitar la Washington a fost retrogradat

download

Tensiuni diplomatice între Statele Unite şi Uniunea Europeană. Statutul ambasadei blocului comunitar la Washington a fost retrogradat, fiind modificat în organizaţie internaţională. Decizia ar fi fost luată de administraţia Trump încă la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lui noiembrie, fără a notifica Bruxelles-ul, scrie Deutsche Welle.

Această schimbare din protocol presupune că diplomaţii UE de la Washington ar putea fi invitaţi mai rar la evenimente de prim rang şi ar putea să-şi piardă din importanţă.

Un oficial european, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a declarat pentru jurnaliştii germani că, la finele anului trecut, ambasadorul european în SUA, David O’Sullivan, nu a fost invitat la mai multe evenimente publice.

În plus, la ceremoniile funerare ale fostului preşedinte american George H.W. Bush, delegatul UE în America nu a fost invitat în ordinea cronologică obişnuită, alături de alţi diplomaţi străini acreditaţi în Statele Unite.

De regulă, este chemat mai întâi ambasadorul cu cel mai lung mandat, însă O’Sullivan a fost ultimul, chiar dacă deţine mandatul din 2014. Oficialul european citat de Deutsche Welle susţine că decizia este interpretată la Bruxelles drept o hotărâre evident politică.

sursa: publika.md

You may also like

Comments are closed.

By