Concluzia APCE: Partidele politice și candidații la alegeri au posibilitatea de a-și desfășura campania în mod liber

20190130-_m3_5432

Comisia Electorală Centrală gestionează în mod corespunzător aspectele tehnice de organizare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, iar candidații au posibilitatea de a-și desfășura campania în mod liber. La această concluzie a ajuns o delegație pre-electorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care s-a aflat la Chișinău pentru a evalua campania electorală și pregătirile pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

În comunicatul remis după încheierea vizitei delegației se menționează că autoritățile electorale au informat reprezentanții APCE că procesul de înregistrare a partidelor politice și candidaților electorali a fost unul incluziv. Campania electorală tocmai a demarat, iar partidele politice și candidații la alegeri au, în general, posibilitatea de a-și desfășura campania în mod liber

Cu toate acestea, delegația a fost informată de mai mulți interlocutori despre un șir de îngrijorări persistente care rămân încă nesoluționate. Printre acestea se numără cazurile de intimidare și violență împotriva candidaților, cazuri de discurs de ură, suspiciuni privind cumpărarea alegătorilor, etc.

Delegația APCE condamnă astfel de practici și cere autorităților relevante să întreprindă toate măsurile necesare pentru a le exclude.

Un alt aspect menționat de către reprezentanții APCE este că au fost îmbunătățite reglementările legale privind finanțarea campaniei electorale și a partidelor politice, privind prezentarea corespunzătoare a rapoartelor financiare legate de cheltuielile electorale suportate de partidele politice.

Cu toate acestea, în comunicat se menționează că mai mulți interlocutori au remarcat că resurse financiare considerabile pot fi utilizate în afara oricărui control din partea instituțiilor de stat.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului și Instituția Publică a Audiovizualului au informat delegația că accesul egal al partidelor și concurenților electorali la mass media este asigurat conform legislației în vigoare. Reprezentanții APCE au îndemnat, în special, Instituția Publică a Audiovizualului să asigure accesul egal și, cel mai important, reflectarea corectă și echidistantă a tuturor partidelor politice și concurenților electorali în conformitate cu prevederile legale.

Delegația APCE a mai solicitat autorităților relevante să întreprindă toate măsurile necesare în vederea asigurării dreptului cetățenilor la alegeri libere în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de către Republica Moldova.

”Autoritățile Republicii Moldova au subliniat importanța observării obiective a alegerilor. De asemenea, delegația pre-electorală a APCE a fost asigurată că vor fi luate toate masurile corespunzătoare pentru a garanta condiții egale tuturor partidelor și candidaților participanți la alegeri”, se mai arată în comunicatul citat.

La Chișinău, delegația a avut întrevederi cu primul ministru, președintele Parlamentului, lideri sau reprezentanți ai partidelor politice parlamentare și extra-parlamentare participante la alegeri, președintele Comisiei Electorale Centrale, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, președintele Autorității Naționale pentru Integritate, reprezentanți ai societății civile și mass media, și reprezentanți ai comunității internaţionale.

APCE mai anunță că va trimite 32 de observatori care să monitorizeze scrutinul din 24 februarie 2019.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By