Trustul de presă al lui Țopa nu vrea să plătească prejudiciul cauzat bisericii „Sfântul Dumitru”

Screenshot_20

Biserica Sfântul Dumitru din Chișinău luptă de peste trei ani ca Jurnal Trust Media să plătească pentru prejudiciile cauzate lăcașului din vina televiziunii. Amintim că, din cauza unei transmisiuni în direct a Slujbei de Înviere, în data de 12 aprilie 2015, în clopotnița bisericii a izbucnit un incendiu. Suma prejudiciului a fost de aproape 350 de mii de lei.

Atât Jurnal Trust Media, cât și întreprinderea contractată pentru asigurarea condițiilor tehnice ale transmisiunii, își declină orice responsabilitate. Asta deși expertiza efectuată imediat după dezastru a stabilit că motivul izbucnirii flăcărilor a fost ”încălcarea regulilor de montare a echipamentului electric” pentru transmisiune.

În data de 22 mai și 9 iunie 2015, reprezentantul Bisericii s-a adresat conducerii de la Jurnal TV, cu propunerea de rezolvare amiabilă a situației, adică să contribuie material la reparația stricăciunilor produse din vina lor, dar a primit refuz. În consecință, Jurnal Turst Media și firma contractată de acesta pentru transmisiunea de Paște au fost chemați în judecată. Biserica cere despăgubiri în sumă de 344 de mii de lei.

A urmat o perioadă în care atât Jurnal, cât și firma contractată, ÎÎ ”Tătaru Vitalie”, au încercat să dea vina pe un angajat al Bisericii, responsabil de gospodărie. Cu toate aceastea, ancheta a demonstrat că vina pentru cele întâmplate aparține în totalitate companiei contractate de Jurnal TV.

Din încheierea specialiștilor se vede că instalațiile de iluminare erau conectate, printr-un panou, la instalația electrică a Bisericii, fără dispozitive de protecție contra șocurilor de tensiune. La rândul lor, firele de alimentare ale echipamentelor de iluminare au fost trase prin scări metalice, fără vreun tub de protecție. Concluzia specialiștilor este că firele aveau semne de deteriorări mecanice și termice, adică au fost montate cu încălcarea regulilor, fapt care a dus la producerea scurt-circuitului.

Mai mult, trustul de presă care aparține oligarhului condamnat Victor Țopa a încercat să profite de starea financiară grea a bisericii, ca să obțină respingerea demersului. Biserica a cerut să fie scutită de plata taxei de stat, în mărime de 45 de mii de lei, pe motiv că nu dispune de această sumă, mai ales că trebuie să suporte cheltuieli considerabile pentru reparații.
Argumentul nu a fost luat în calcul și, în august, cererea a fost respinsă, spre bucuria Jurnal Trust Media.

Avocatul bisericii a contestat, însă, decizia Judecătoriei Chișinău sediul central la Curtea de Apel. Instanța a acceptat parțial demersul său și a acceptat reducerea taxei de stat de la 45 de mii la 5 mii de lei, pentru asigurarea accesului la justiție.

Cererea Bisericii a fost remisă înapoi Judecătoriei Chișinău sediul central pentru rejudecarea dosarului civil. Magistrații urmează să analizeze din nou toate materialele și să stabilească dacă trustul de presă al lui Țopa este bun de plată pentru ce a comis.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By