Expert: În ultimii ani, climatul investițional din Moldova s-a îmbunătățit

econoasdsadsamie

Climatul investițional din Republica Moldova s-a îmbunătățit în ultimii ani, iar stocul investițiilor directe a început să crească încă la sfârșitul anului 2017, înregistrând peste 3 miliarde de dolari. Opinia a fost exprimată de către economistul Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, difuzată de postul de radio Europa Liberă.

”Au început să vină investitori de talie mai mare în unele centre raionale. Ca exemplu, în Comrat, Edineț, Strășeni, Orhei. E o situație puțin atipică pentru Moldova, dar normală pentru toate statele din jur. De fapt, acest lucru are efect multiplicator, care va genera noi investiții și va capta atenția unor noi investitori asupra centrelor raionale și va schimba economia locală”, consideră Viorel Chivriga.

Un alt progres înregistrat, în viziunea lui Viorel Chivriga, este deschiderea economiei moldovenești către alte piețe, dar și crearea unui cadru legal propice investițiilor.

”Investitorii străini nu privesc bogățiile pe care nu le are Republica Moldova, ci eficiența și activitatea instituțiilor de stat și a agențiilor. Aici e vizibilă o schimbare pozitivă, parțial datorată reformelor guvernamentale și cea regulatorie. Cea din urmă a contribuit la eliminarea unui număr mare de acte permisive și acte guvernamentale, care mai mult încurcau activitatea operatorilor economici în anumite domenii”, a mai spus expertul.

Timpul.md

You may also like

Comments are closed.

By