Editorialist, despre decizia PLDM de a merge la alegeri cu binomul PAS-PPDA: Un seppuku (sau harakiri) politic ar fi fost mai onorabil

acum nastase maia

Decizia PLDM de a nu participa separat la alegerile din 24 februarie este corectă, deoarece formaţiunea nu mai este creditată cu nicio şansă de a intra în noul Parlament. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul National. Totuși, editorialistul consideră că fosta formațiune a lui Vlad Filat mai bine se autodizolva.

“PLDM nu va participa la alegeri cu propriul stindard, acceptând condițiile PPDA-PAS: să delege niște eventuali canidați pe lista acestui bloc, care să treacă în prealabil filtrele de integritate. E un pas umilitor pentru un partid care mai speră „să fie iarăși ce a fost și mai mult decât atâta”, dar corect, căci partidul nu mai apare în sondaje printre formațiunile pentru care intenționează să voteze alegătorii”, scrie Nicolae Negru.

Autorul consideră că decizia nu va aduce un plus de valoare nici liberal-democraților, nici binomului PAS-PPDA.

“Și mai corect era dacă PLDM se autodizolva. Un seppuku (sau harakiri) politic era mai onorabil. Peledemiștii plecau demn, cu capul sus, înregistrând o premieră pe scena noastră politică. Căci de prea mare folos ei nu le pot fi „acumiștilor”, ba chiar ar putea deveni o povară. Orcât și-ar ascunde capul în nisip actualii lideri, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului, iar PLDM a fost partidul care a întrunit cele mai multe speranțe și, corespunzător, a dezamăgit cel mai mult cetățenii Republicii Moldova. Umbra sa în PPDA-PAS i-ar putea îndepărta pe unii alegători”, notează Negru.

Jurnalistul dezaprobă şi afirmaţiile comentatorului politic American Vladimir Socor, potrivit cărora Bucureştiul ar favoriza opiniile critice la adresa binomului PAS-PPDA.

“Vladimir Socor învinuiește Bucureștiul că i-ar asmuți pe unii analiști, finanțați de Guvernul României, împotriva lui Năstase și Sandu, pentru că ultimii nu ar fi suficient de unioniști. E mai mult o impresie, decât o afirmație argumentată, opinii critice la adresa lui Năstase au fost exprimate de la apariția sa pe scena politică, în primul rând cu referire la integritatea și dependența lui de Victor Țopa”, precizează Nicolae Negru.

You may also like

Comments are closed.

By