Sergiu Cioclea, final de mandat: Timp de trei ani mi-am anulat viața privată și m-am dedicat doar profesiei, a venit timpul să mă întorc la ea

cioclea bnm444

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, îşi încheie mandatul înainte de termen. Acesta a făcut anunțul marți, în cadrul unui briefing de presă și a motivat decizia prin motive de ordin personal. Cioclea a precizat că a acceptat să vină la conducerea Băncii Naționale într-o perioadă dificilă pentru sectorul bancar al țării, asumându-și misiunea de stabilizare a situației, în urma fraudei din 2014.

“Pentru mine funcţia de Guvernator nu a fost un scop în sine, mi-am propus să activez în cadrul Băncii Naţionale atât timp cât va fi nevoie pentru consolidarea sistemului bancar şi pentru a-l scoate din criză. Un alt obiectiv a fost ca reformele să devină ireversibile. Consider că această etapă a fost trecută în 2018, după ce a fost vândut pachetul de referinţă la MAIB, dar şi după ce au fost adoptate ultimele legi, elaborate de BNM”, a declarat Sergiu Cioclea.
Șeful Băncii Naţionale a Moldovei a mai spus că l-a anunțat încă în luna septembrie pe președintele Parlamentului, Andrian Candu, despre intenția de a-şi încheia mandatul înainte de termen. Cioclea a mulțumit, în context, majorității parlamentare pentru suportul privinde securizarea domeniului financiar-bancar al țării.
“Am sentimentul misiunii îndeplinite, dar şi cea de a fi dus la bun sfârşit mandatul care mi-a fost încredinţat de Parlament”, a mai spus Cioclea.
„Am fost guvernator 3 ani, unii pot spune că e puțin. Dar 3 ani într-o perioadă dificilă pot fi contabilizați dublu. Există și motive de ordin privat, dar pe care nu le voi specifica aici. Întreaga mea viață privată am subordinat-o lucrului. Vreau să plec simbolic în ultima zi de toamnă, după ce am strâns roada din acești 3 ani”, a declarat Cioclea.
Sergiu Cioclea deţine funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) din 11 aprilie 2016. La data numirii în funcţie, Sergiu Cioclea avea peste 17 ani de experiență în sectorul financiar-bancar.
Înainte de a deveni guvernator al BNM, a ocupat funcția de director gerant, șef al Departamentului Finanțe Corporative pentru Rusia și țările ex-sovietice în cadrul grupului BNP Paribas (2008-2015). Pe parcursul activității a fost membru în Comitetul Executiv al BNP Paribas ZAO, Moscova și membru în Comitetul European al Departamentului Finanțe Corporative în cadrul grupului BNP Paribas, Paris. Pe parcursul carierei sale, Sergiu Cioclea a acumulat cunoștințe şi o vastă experiență în domeniul economic și financiar-bancar. A publicat articole și a participat la numeroase conferințe economice.
Potrivit legislației, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei este votat de Parlament, la propunerea șefului Legislativului.

sursa: today.md

You may also like

Comments are closed.

By