Rezultatele anchetei de la Flocoasa: Cei trei copii au murit după ce au inhalat insecticidul Valsafid, din clasa I de toxicitate

copil spital

Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat rezultatele anchetei urmare a decesului celor trei copii din satul Flocoasa, raionul Cantemir.

Astfel, Comisia a constatat că moartea copiilor a survenit în urma „intoxicației grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic Valsafid, extrem de toxic, din clasa I de toxicitate. Utilizarea preparatului Valsafid a fost realizată de către persoane neautorizare și neinstruite”.

Totodată, în anchetă se menționează că „instituțiile Medico-Sanitare Publice implicate şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacționat prompt şi au efectuat activităţile necesare în corespundere cu ordinul nr.906 din 30.11.2015 cu privire la notificarea şi cercetarea cazurilor de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, iar Serviciul de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistența medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat utilizarea toxicului abia la a doua solicitare”.

La fel, Comisia a depistat că în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică este incompletă cu referire la descrierea numărului și a maselor vomitante, a alimentelor consumate în ajun și colectarea maselor vomitante. SAMUP nu a respectat cerințele ordinului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vizând regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

În acest context, Comisia a cerut ca dosarul să fie transmis Procuraturii Generale pentru atragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de tragedie.

Amintim că două surori, de 4 și 11 ani, dar și verișorul acestora, de 8 ani, au murit săptămâna trecută, după ce s-au otrăvit cu substanța toxică, cu care bunelul ar fi stropit grâul depozitat în verandă, alături de camera unde dormeau copiii. Mama celor două fetițe a chemat repetat ambulanța, însă a refuzat spitalizarea crezând că este vorba despre o intoxicație alimentară.
Ulterior, copiii au fost internați în spital, însă nu au mai putut fi salvați. La fel, au fost internate cu intoxicație mama și bunica, care au scăpat cu viață.

You may also like

Comments are closed.

By