Referendumul de reducere a deputaților va avea loc pe 24 februarie, așa cum a anunțat Plahotniuc

referendum_esas_015

Referendumul republican consultativ va avea loc la 24 februarie 2019, în aceeaşi zi cu data desfăşurării alegerilor Parlamentului. Deputații au aprobat, în ședința de astăzi, hotărârea privind desfășurarea acestuia, cu votul a 53 de parlamentari.

Astfel, se vor supune referendumului două întrebări. Prima – ”Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” și cea de-a doua – ”Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”. Vor exista două opțiuni de alegere – pentru și contra.

Hotărîrea intră în vigoare la data adoptării și se va remite Comisiei Electorale Centrale pentru asigurarea desfăşurării referendumului republican consultativ în conformitate cu Codul electoral.

Anunţul despre iniţiativa privind reducerea numărului de deputaţi a fost făcut de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

„Reforma politică în Republica Moldova presupune optimizarea Parlamentului și a Guvernului, transmiterea reală a controlului asupra Parlamentului în mâinile poporului, identificarea pârghiilor, prin care cetățenii să-i poată sancționa pe cei, care nu își fac treaba în timpul mandatului”, a menționat Vlad Plahotniuc.

„Am discutat cu colegii despre organizarea plebiscitului, în acest sens, zilele trecute fiind făcute modificările legislative necesare, pentru a putea organiza referendumul, în aceeași zi cu alegerile parlamentare din februarie”, declara acum câteva zile Vlad Plahotniuc.

You may also like

Comments are closed.

By