Raport: „Open Dialog” ar fi fost finanțată din banii scoși prin Laundromat din FR. Doar în 4 ani au fost spălate peste 20 de miliarde dolari

open-dialog-foundation_92282200_27464300

Fundația „Open Dialog” ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate, doar în perioada 2010 – 2014, peste 20 de miliarde dolari, susţine preşedintele comisiei de anchetă, Igor Vremea, care s-a ocupat de anchetarea cazului.

„Sursa de bază a finanţării FOD, care nu a fost declarat public şi transparent a fost canalizată tranzitoriu pe conturile bancare ale organizaţiei „SILK ROOD” şi pot fi calificate după cum urmează: A. Originare din tranzacţii cu Ministerul Apărării a Federaţiei Ruse. B. Livrearea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale. C. Plăţi din zone offshor, cu un traseu şi o provenienţă dubioasă şi necunoscută. D. Din schema de spălare a banilor aşa numit „Landromat rus”. E. Originari din frauda bancară produsă în Republica Moldova în perioada de până în 2014″, a menţionat Igor Vremea.

Portalul deschide.md a publicat o schemă din raportul secret referitor la implicarea fundației Open Dialog în treburile interne ale statului, prezentat astăzi în Parlament de către o comisie specială. Membrii acesteia au investigat, inclusiv, finanțarea de către Open Dialog a unor partide politice moldovenești. Liderii PAS şi PPDA, care au călătorit la Bruxelles pe banii fundației, au refuzat să participe la audierile comisiei. Președinta ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată în vara acestui an din Uniunea Europeană pe motiv că ar avea legături cu serviciile speciale rusești. Fundația a fost acuzat că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.

sursa: publika.md

You may also like

Comments are closed.

By