Petras Austrevicius – una dintre vocile critice la adresa RM în în Parlamentul European

20180529_EP-070212A_CCR_001_RESIZED_S

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la Vilnius în circumscripţie uninominală, înainte de a deveni europarlamentar.

Partidul Mişcarea Liberală, formaţiune politică din care face parte Austrevicius, l-a nominalizat drept candidat la alegerile prezidenţiale care vor avea lor în anul viitor în Lituania. Şansele acestuia sunt însă reduse, potrivit presei de la Vilnius, având în vedere că gruparea politică e afectată de un răsunător scandal de corupţie.

Fostul lider al partidului Mişcarea Liberală, Eligijus Masiulis, e acuzat de luare de mită, după ce a primit 100 de mii de euro din partea concernului MG Baltic, cea mai mare companie din Lituania. Masiulis susţine că e nevinovat şi că banii primiţi ar fi fost, de fapt, un împrumut. În proces sunt vizaţi 4 parlamentari lituanieni, dintre care trei membri ai Mişcării Liberale, care ar fi primit bani pentru a apăra interesele MG Baltic. Procurorii au depus 108 volume de probe la tribunal, iar rechizitoriul are 450 de pagini, potrivit presei din Lituania.

Oamenii politici de la Vilnius consideră că scandalul va face lumină în sursele de finanţare ale Mişcării Liberale, care va fi nevoită să facă o curăţenie generală în rândurile membrilor, înaintea alegerilor parlamentare. Seimul Lituaniei are 141 de deputaţi, dintre care 71 sunt aleşi în circumscripţii uninominale şi 70 pe liste de partid.

Sursa: Timpul.md / foto:
multimedia.europarl.europa.eu

You may also like

Comments are closed.

By