Parlamentul examinează raportul Comisiei de anchetă privind imixtiunea Fundației Open Dialog în politica din RM

Screenshot_8

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Jurnaliştii de la Zeppelin au scris anterior că ONG-ul „Open Dialog”, finanţat de controversatul oligarh kazah Muhtar Abliazov, a făcut lobby în Europa pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar și pentru raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon.
Organizația a finanțat deplasările liderilor PAS și PPDA la instituțiile europene. Deși Maia Sandu a negat că i s-au plătit biletele de avion, într-un interviu, lidera ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a recunoscut că preşedinta PAS s-a deplasat la Bruxelles pe banii fundației.

Recent, la Varşovia, în cadrul unei dezbateri organizate sub egida OSCE, delegați din mai multe țări au acuzat Open Dialog că face lobby pentru infractori periculoși, că beneficiază de finanțări dubioase și că livrează echipament militar în Donbass. Mai mult, s-a menționat că sub masca apărării democrației și drepturilor omului, ONG-ul condus de Kozlovska manipulează și folosește informații false pentru a influența deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.

Maia Sandu și Andrei Năstase au fost invitați de mai multe ori la audierile comisiei, dar de fiecare dată s-au eschivat. Aceștia au cerut ca audierile să fie publice.

Reprezentanții comisiei de anchetă au precizat, însă, că acest lucru este imposibil din cauza materialelor secrete, primite de la diferite structuri din țară și de peste hotare.

Comisia a constatat, printre altele, că Fundația Open Dialog a primit 2 milioane de dolari de la Veaceslav Platon, pe care a încercat să-l prezinte drept victimă politică.

sursa: timpul.md

You may also like

Comments are closed.

By