Analiză: Opoziția a pierdut războiul cu guvernarea pe tema majorării salariilor

monede metalice bani lei.jpg7.jpg

În războiul cu guvernarea, opoziția de dreapta a ieșit, deocamdată, înfrântă din bătălia “reformei salariilor bugetarilor”. Din start a fost o greșeală strategică a opoziției să intre pe acest teren, mai ales cu argumente care pot fi ușor combătute de guvernare.

Lovitura finală a venit miercuri, după zile bune în care puterea s-a poziționat ca un apărător al reformei salariale și al beneficiilor ei, deformând în același timp declarațiile rezervate ale opoziției și prezentând-o ca pe o oponentă a îmbunătățirii calității vieții oamenilor:

Argumentul a fost că în primele 9 luni ale anului, la bugetul de stat s-au acumulat cu 1,77 mlrd lei mai mult decât s-au cheltuit.

Este un argument greu pe care guvernarea îl va flutura în fața opoziției. Va face asta nu pentru a convinge economiștii că are de unde majora salariile, ci pentru a convinge populația, bugetarii.

În această situație, orice explicații și încercări ale opoziției și ale economiștilor de a demonta mitul și a arăta perspectivele incerte ale acestei reforme vor fi însoțite de detalii plictisitoare pentru cetățeni. Care nu vor atrage atenția decât în rândul nucleului de simpatizanți, cei mai loiali.

De altfel, atitudinea opoziției față de majorarea salariilor pentru bugetari o vom vedea, cel mai probabil, și în campania electorală a PD-ului la alegerile parlamentare. Chiar dacă ar avea dreptate despre efectele negative și perspectivele incerte pe termen mediu ale acestei reforme, opoziția trebuie să se gândească acum la alegerile din februarie:

-dacă vine cu argumente, să se asigure că nu pot fi combătute ușor de PD;
– să anticipeze numai “dezastrele” care ar putea să se întâmple până la alegeri.

Că de altfel, PD-ul are imaginație bogată, tupeu și mult mai multe resurse pentru a-și discredita dușmanii.

Sursa: Politruk.MD

You may also like

Comments are closed.

By