Oligarhul fugar care finanțează fundația legată de PAS și PPDA, condamnat pe viață

KMO_141501_03828_1_t218_192715

Judecătoria oraşului Taraz din Kazahstan l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe oligarhul Mukhtar Ablyazov, unul dintre finanțatorii fundației Open Dialog. Acesta este acuzat de organizarea asasinării lui Erjan Tatişev, top-manager al băncii „TuranAlem”.

Potrivit procurorilor, Abliyazov a comandat asasinarea lui Tatişev, în complicitate cu afaceristul local Murathan Tkmadi. Scopul celor doi era acapararea activelor aflate în proprietatea lui Tatişev.

Potrivit unor informaţii publicate în presa occidentală, Mukhtar Ablyazov, finanțatorul Fundaţiei Open Dialog și principalul beneficiar al serviciilor de lobby ale acesteia, s-ar fi îmbogățit prin scheme de tip raider şi spălare de bani. Financial Times a publicat o amplă anchetă în care scoate la iveală schemele folosite de oligarhul kazah de devalizare a unor bănci, preluare de active, mituire și PR negru. Acesta a fost condamnat în Kazahstan și cercetat penal în Rusia, Ucraina și Marea Britanie, notează Timpul.MD.

b57b45c1249f9ca45cb2de88edea5dc7

open-dialog-foundation_92282200_27464300

Amintim, totodată, că Ludmila Kozlovska, preşedintele fundaţiei Open Dialog, a fost expulzată din Polonia şi din Uniunea Europeană. Într-un raport prezentat în Parlamentul European, fundația a fost acuzată de implicarea în războiul hibrid dus de Federaţia Rusă contra Occidentului. Autorii documentului susțin că Ludmila Kozlovska a fost recrutată de serviciile speciale rusești.

Precizăm că Ludmila Kozlovska s-a remarcat şi pentru sprijinul acordat oligarhului condamnat de la Chişinău, Veaceslav Platon. Financial Times a scris că Veaceslav Platon a fost prezentat drept victimă a răfuielilor politice, de către Open Dialog. Aceeşi sursă notează că organizaţia Ludmilei Kozlovska a oferit servicii de avocatură şi lui Renato Usatîi, fost primar de Bălţi, refugiat la Moscova, dar şi liderului mișcării extremiste Antifa, Grigore Petrenco, refugiat în Germania.

Amintim, în context, că şi lderii PAS și PPDA, Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar și mai mulţi jurnaliști finanţaţi de către aceştia, între care şi Natalia Morari, au fost surprinşi la mai multe reuniuni organizate la Bruxelles de către Fundaţia „Open Dialog”.

Iar o comisie de anchetă creată în Parlamentul de la Chișinău a scos la iveală relațiile dintre Kozlovska, Platon și liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase.

You may also like

Comments are closed.

By