Candu îi cere Maiei Sandu să nu se mai victimizeze și să respecte legea, să se prezinte la audierile comisiei de anchetă

candu

Declarația Maiei Sandu, care spune că va merge la audierile comisiei de anchetă în cazul Open Dialog numai dacă va fi o ședință deschisă, este un pretext fals pentru a se eschiva de la audieri. O spune președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Speakerul a scris pe Facebook că liderul PAS încearcă astfel să provoace membrii comisiei să încalce legea, pentru că știe că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

”Probabil că juriștii dvs și-au făcut bine treaba și v-au spus că legal comisia nu vă poate prezenta informațiile public și condiționând participarea Dvs cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul”, a scris Candu.

Președintele Parlamentului a explicat că membrii Comisiei de anchetă sunt obligați să îi prezinte Maiei Sandu informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate. Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar (și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context), care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități.

”În cazul în care ședința se va face deschisă, colegii parlamentari, membrii ai Comisiei de anchetă, ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. Poate asta și vreți?”, o întreabă Candu pe Sandu.

Totuși, Comisia de anchetă este obligată să îi prezinte liderului PAS informațiile acumulate și să îi adreseze întrebări pe marginea acestora, astfel încât informațiile să fie cât mai complete, iar Maia Sandu să aibă posibilitatea să își spună opinia. Discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect.

În acest context, Andrian Candu o îndeamnă pe Maia Sandu să renunțe la victimizare și să respecte legea.

”Dacă nu aveți nimic de ascuns, dacă nu invocați aceste pretext din motive care țin de dorința dumneavoastră de a evita să vă prezentați la audieri, ar fi corect să vă prezentați la aceste audieri, să răspundeți la întrebări și apoi aveți toată libertatea să faceți declarații la presă, inclusiv să criticați activitatea acestei comisii, dacă ceva nu vi s-a părut în regulă. Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări”, a mai scris președintele Parlamentului pe Facebook.

Acesta a dat asigurări că personal va depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii.

Amintim că în Parlament a fost creată o comise de anchetă care studiază legăturile unor partide de opoziție din Moldova cu fundația Open Dialog și președintele acesteia, Ludmila Kozlovska, expulzată din Polonia pentru suspiciuni de relații cu serviciile speciale ale Rusiei.

Maia Sandu și Andrei Năstase au negat orice legătură cu această fundație. În același timp, Ludmila Kozlovska a recunoscut că a plătit pentru cel puțin o vizită la Bruxelles a celor doi politicieni, deși finanțările date nu au fost trecute în rapoarte financiare ale PAS și PPDA.

You may also like

Comments are closed.

By