Toți porcii din Crocmaz vor fi sacrificați, iar proprietarii – despăgubiți

porci

Toți porcii din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, urmează să fie sacrificați, deoarece acolo au fost înregistrate trei focare de pestă porcină africană. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi un proiect, care prevede nimicirea tuturor porcilor din localitățile unde s-au depistat cel puțin 3 focare de pestă porcină, pentru a nu permite răspândirea virusului în țară. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți.

În acest context, la inițiativa premierului Pavel Filip, Guvernul a aprobat, anterior, un plan de măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta prevede extinderea perioadei de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali, care sunt purtători de virus. De asemenea, va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc.

Conform datelor ANSA, situația privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre devine tot mai alarmantă, comparativ cu anii precedenți. Astfel, în 2018, au fost înregistrate 25 de focare de pestă porcină, dintre care 16 sunt active. Până acum, 14 raioane din sud-estul țării au fost afectate de acest virus, fiind nimiciți 253 de porci domestici.

You may also like

Comments are closed.

By