Programul guvernamental „O nouă viață”, inspirat dintr-o inițiativă a lui Plahotniuc: familiile vor primi seturi de primă necesitate pentru fiecare nou-născut

g76q7705

Începând cu 1 decembrie 2018, la nașterea copilului, familiile vor fi asigurate cu seturi de bunuri de primă necesitate pentru fiecare nou-născut, în cadrul unui nou program „O nouă viață”. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor.

Setul de bunuri necesare nou-născutului va include body, pantaloni, maletă, căciulă, ciorapi, păturică și un set de lenjerie de pat pentru copii, toate în culori neutre, potrivite pentru fete și băieți.

De asemenea, setul va cuprinde și un pachet cu scutece, șampon-spumă, cremă sub scutec, ulei, șervețele umede de unică folosință, jucărie de pluș și o cutie, din material dur, rezistent, confortabil și posibil de utilizat pentru somn.

Toate articolele din setul de bunuri vor fi de producție autohtonă, cu excepția pachetului de scutece.

Beneficiarii vor fi cetățenii Republicii Moldova, dar și străinii, care locuiesc în Moldova și întrunesc condițiile specificate în Legea privind integrarea străinilor din 27 decembrie 2011.

Documentul stabilește că, furnizorii articolelor respective pot fi doar producătorii autohtoni, activitatea cărora ține de producerea mărfurilor, inclusiv pentru copii și utilizează în procesul de producție materie primă nepericuloasă sănătății copilului și prietenoasă mediului.

Setul de bunuri va fi oferit gratuit familiilor după naștere, prin intermediul instituțiilor medico-sanitare publice și private, odată cu completarea unui formular, la care se vor anexa copia actului de identitate a beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii.

Pentru realizarea programului, în anul curent, din bugetul de stat vor fi alocate peste 5,6 milioane de lei, iar pentru anul 2019 vor fi necesare circa 68 milioane de lei.

Programul Guvernului „O nouă viaţă” se încadrează în acțiunile organizate la nivel internațional. În prezent, pachete de maternitate cu articole pentru nou-născuți sunt oferite în Finlanda, SUA, Scoția, Argentina și Ucraina.

Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova s-au născut peste 30 mii de copii.

You may also like

Comments are closed.

By