Jurnalist român, despre refuzul de a introduce sintagma ”integrare europeană” în Constituție: PL, PLDM, PAS și PPDA primesc indicații dintr-un centru comun de comandă politică

nichitus

Refuzul liberalilor și liberal-democraților de a susține introducerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituție se explică nu doar prin interese înguste de partid sau start de campanie electorală. PL și PLDM, la fel ca și PAS și PPDA, primesc indicații dintr-un centru comun de comandă politică. Ideea îi aparține jurnalistului român Victor Nichituș.

Acesta scrie pe blogul său că, dincolo de motivațiile partinice, electorale, există încă un motiv pentru care liberalii și liberal-democrații moldoveni nu s-au coalizat cu democrații moldoveni pentru schimbarea Constituției Republicii Moldova. Este vorba despre factorul extern, al afilierilor politice internaționale al acestor partide moldovene.

”Liberalii și liberal democrații moldoveni fac parte din familia politică care deține în acest moment controlul Parlamentului European, o alianță cu Partidul Democrat, afiliat opoziției europene, a fost, probabil, interzisă de la Bruxelles”, scrie Nichituș.

Actuala majoritate politică din Parlamentul European, condusă de Partidul Popular European, impune și dictează propria agendă politică țărilor membre Uniunii Europene și încearcă să facă același lucru statelor asociate. În Moldova, influența este exercitată prin intermediul PL, PLDM, PAS, PPDA.

”Orice acțiune pentru implementarea intereselor naționale este sancționată. Recent preşedinţii statelor din grupul de la Vişegrad au afirmat că oficialii Uniunii Europene se amestecă excesiv în problemele interne ale statelor lor”, continuă jurnalistul.

Acesta atrage atenția și asupra faptului că politicienii europeni au primit și un mesaj politic dificil din partea autorităților Republicii Moldova.

”Alegerea integrării europene în calitate de proiect de țară al statului moldovean responsabilizează conducerea marilor familii politice europene. De fapt, Chișinăul transmite conducerii Uniunii Europene și celor care au decis că Uniunea Europeană nu se mai extinde, un semnal politic dificil: integrarea europeană se dorește a fi proiectul de țară al Moldovei. Asta e semnificația modificării Constituției Republicii Moldova”, explică Nichituș.

Potrivit jurnalistului, ideea avută de președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu este una ingenioasă – amânarea votul înseamnă negocieri atât pe interior, cât și pe exterior.

”Dacă peste o saptămână, liberalii și liberal democraţii moldoveni nu vor vota pentru introducerea vectorului european în Constituția moldoveană, înseamnă că directiva Bruxelles-ului a rămas aceiași, Uniunea Europeană se extinde doar până la Prut”, conchide Victor Nichituș.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By